Greška

Došlo je do greške.

Microsoft Pluton procesor doneće dodatnu sigurnost Windows računarima

18.11.2020 12:02 | 0 Hardver
Microsoft Pluton procesor doneće dodatnu sigurnost Windows računarima

 

Microsoft je sarađivao sa Qualcommom, Intelom i AMD-om kako bi predstavio svoju novu Pluton arhitekturu, procesor dizajniran da ponudi poboljšanu sigurnost za Windows računare. U današnjoj najavi, Microsoft je rekao da će se Pluton zaštititi od napada koji sve više ciljaju komunikacijski kanal između CPU-a i TPM-a.

Mnogi moderni računari imaju Trusted Platform Module (TPM), hardver koji je dizajniran da poboljša bezbednost, a u slučaju Windows-a i funkcije napajanja kao što su BitLocker i Windows Hello. U svojoj najavi Plutona, Microsoft je istakao da su napadi koji ciljaju TPM postali „sofisticirani“ u ciljanju komunikacije između TPM-a i CPU-a.

Prema Microsoftu, Pluton je dizajniran da ukloni ovu potencijalnu tačku napada integrišući ga sa procesorom. Funkcije koje se oslanjaju na TPM koristiće emulirani TPM na ovim mašinama, što znači da će stvari kao što je BitLocker nastaviti da rade.

 

Pogledajte još: Microsoft počinje sa automatskom nadogradnjom Windows 10 1903 verzije na 1909

Procesor Pluton imaće zadatak da zaštiti kritične informacije poput ključeva za šifrovanje i akreditiva za prijavu, objašnjava Microsoft, napominjući da ni fizički pristup mašini ni zlonamerni softver ne mogu ugroziti podatke uskladištene u procesoru.

Pluton je izolovan od ostatka sistema i koristi tehnologiju bezbednog hardverskog kriptografskog ključa (SHACK) za zaštitu korisničkih podataka. Računari koji će imati Pluton, dobijaće ažuriranja firmvera integrisana u opšti proces ažuriranja Windows-a. Microsoft napominje da je Pluton zasnovao na istoj sigurnosnoj tehnologiji koja se koristi u Xbox konzolama.

Kompanija nije pružila nikakve detalje o tome kada će se Windows računari sa Pluton zaštitom pojaviti na tržištu.

Izvor: Slashgear

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Komentari

0 Dodaj komentar

Chrome 87 uvodi najznačajnija poboljšanja brzine do sada, duže trajanje baterije

Nokia, Elisa i Qualcomm dostigli rekordnu brzinu od 8 Gbps na komercijalnoj 5G mreži

10203
10205
10206
10207
10208
10209