Greška

Došlo je do greške.

Microsoft otkrio još jedan ''kritični'' bug

24.07.2003 16:35 | 0 Software/Web
Microsoft otkrio još jedan ''kritični'' bug Microsoft je uputio još jedan apel u vezi sigurnosnih rupa, uključujući i "kritičan" propust koji pogađa gotovo sve računare bazirane na Windows sistemima.

Najozbiljnija greška se potkrala u samom DirectX-u, u biblioteci grafičkih i multimedialnih instrukcija koje koriste mnoge PC igre, zahvaljujući kojoj mladi digitalni delikventi mogu lako uticati na korisnički računar.

Ovaj bag je neobično široko rasprostranjen i tiče se svih verzija DirectX biblioteke od verzije 5.2 sve do najnovije verzije 9.0a na svim Windows operativnim sistemima od Windowsa 98 do najnovijeg Windows Servera 2003, sudeći po Microsoftovom izveštaju.

Greška se manifestuje prilikom reprodukcije MIDI muzičkih fajlova podsredstvom DirectXa. Loš (korumpiran) MIDI fajl može preopteretiti DirectX bafer, u kom slučaju se pokreće prateći softver u fajlu. Da bi se "zarazili" potrebno je startovati taj pokvareni MIDI fajl, odnosno: "Delikventi bi morali trikom navesti korisnike da kliknu na taj fajl," rekao je Stiven Touluz iz Microsoftovog centra za bezbednost i pri tom je istakao da su "po defaultu" bezbednosne mere u novijim verzijama Microsoft Outlooka i Internet Explorera takve da ne dozvoljavaju automatsko puštanje tih fajlova.

Osim ovog baga, u poslednjih mesec dana je otkriveno veoma mnogo "kritičnih" i "manje-kritičnih" grešaka. Ovo svakako znači da se Majkrosoft ozbiljno bacio na "zatrpavanje rupa", ali naknadno otklanjanje bagova ne znači samo savesnost, već i nemar i ne radi na izgrađivanju reputacije firme. Sa druge strane, ni jedan proizvođač softvera ne može da pronađe baš svaku grešku pre nego što se proizvod izbaci i "Microsoft je sve otvoreniji sa problemima na koje nailazi," rekao je gospodin Mike Cherry, analitičar, i dodao: "Ovakvu vrstu informacija sigurno ne bi dobili pre tri godine."

Izvor : CNET News

Preliminarne specifikacije GF FX 5700

Microsoft otkrio još jedan ''kritični'' bug

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509