Greška

Došlo je do greške.

Microsoft omogućio autentifikaciju bez kucanja passworda

21.11.2018 09:10 | 0 Software/Web
Microsoft omogućio autentifikaciju bez kucanja passworda

 

Kako vreme prolazi, sve je jasnije da oslanjanje na lozinke nije zapravo najbolji način da naši onlajn nalozi budu sigurni. Pozivajući se na povećanje sigurnosti, veliki broj kompanija je počeo da se okreće dvostrukoj autentifikaciji ili prijavi bez lozinke, a danas je Microsoft dodao svoje ime na tu, sve veću listu. Počevši od danas, Microsoft omogućava korisnicima da se prijavljuju na svoje Windows naloge koristeći sigurnosne ključeve ili Windows Hello.

Preciznije, Microsoft dozvoljava korisnicima da koriste sigurnosne uređaje FIDO2 za prijavljivanje bez lozinke. Ako ne želite da kupite poseban sigurnosni ključ, takođe možete da koristite Windows Hello da biste izvršili biometrijsko prijavljivanje licem, dužicama oka ili otiscima prstiju. Naravno, takođe možete da koristite aplikaciju Microsoft Authenticator da biste se prijavili, ali ta funkcionalnost već postoji u okviru Windowsa.


Pogledajte još: Windows 10 October 2018 ispravljeno ažuriranje je ponovo dostupno svima


Kako je objašnjeno u postu na Microsoftovom blogu, podešavanje unosom bez lozinke je prilično jednostavan proces, ali ima nekoliko zahteva. Za početak, moraćete da pokrenete i ažurirate operativni sistem Windows 10 na oktobar 2018 update (ako već niste to uradili ranije), što je najnovije ažuriranje koje je dostupno za ovaj operativni sistem. Za sada Microsoft podržava samo prijavljivanje bez lozinke preko Microsoft Edge-a, tako da ako ste na drugom pregledaču, za sada ćete morati da se strpite. Ili da pređete na Edge.

Pod pretpostavkom da ispunjavate te uslove (i imate kompatibilni FIDO2 ključ), sve što treba da uradite je da se prijavite na svoj Microsoft nalog preko Edge pregledača, a zatim idete u meni Podešavanja > Sigurnost. Odavde izaberite opciju "Više opcija sigurnosti", a zatim "Windows Hello i sigurnosni ključevi" koji će vas provesti kroz proces postavljanja sigurnosnog ključa. Kada se prijavite, jednostavno kliknite na "Još opcija", a zatim - pretpostavili ste - "Koristite sigurnosni ključ."

 

 

Iako Microsoft objašnjava da će mnogi FIDO2 CTAP sigurnosni ključevi raditi sa prijavom Microsoft naloga (kompanija je navela potrebne karakteristike i proširenja u posebnom dokumentu za pomoć), posebno navodi Yubico i Feitian Technologies kao svoje partnere za ovu novu inicijativu, u današnjem saopštenju. Microsoft kaže da će njegovi Enterprise korisnici moći da koriste ovu funkcionalnost početkom 2019. godine.

Izvor: Slashgear 

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Komentari

0 Dodaj komentar

Nokia 3.1 Plus u Kini od 22. novembra

Pojavili se renderi za pet LG pametnih satova

10504
10505
10506
10507
10508
10509