Greška

Došlo je do greške.

Microsoft nakratko prestigao Apple na mestu najvrednije svetske kompanije

27.11.2018 10:20 | 0 Biznis IT
Microsoft nakratko prestigao Apple na mestu najvrednije svetske kompanije


Apple-ova vladavina na poziciji najvrednije kompanije na svetu bi mogla biti ugrožena. Microsoft je tokom kraćeg perioda prisvojio ovu titulu 26. novembra, kada je kompanijina tržišna kapitalizacija prestigla Apple-ovu. Microsoft je imao  tržišnu vrednost od 812,93 milijardi dolara, naspram Apple-ovih 812,60 milijardi.

Međutim, ova smena na vrhu nije trajala dugo, pošto se Apple ponovo vratio na prvo mesto (sa tržišnom kapitalizacijom od 822 milijarde dolara). Ipak, ovo predstavlja zanimljivo dostignuće za Microsoft koji nije bio na samom vrhu još od 2010. godine.

Potrebno je napomenuti da istaknuta evaluacija ne uključuje kompanijinu zaradu, profit ili tržišno učešće i predstavlja simboličnu promenu sreće i strategija kompanija.


Pogledajte još: Microsoft se pridružuje Qualcommu i Google-u


Za Apple ovo bi mogao biti znak da su kompanijini dani rasta odbrojani. Tržišna kapitalizacija Apple-a je sa jednog biliona dolara ovog leta pala na sadašnjih nešto preko 800 milijardi dolara. Kompanija se trenutno muči na prezasićenom tržištu telefona i više se fokusira na zaradu od prodaje nego na broj prodatih iPhone-a.

Microsoft je, s sdruge strane, u porastu i menja sopstvenu strategiju. Iako je PC prodaja u problemima, kompanija nije zavisna od Windowsa kao što je to bila 2010. godine. Popularnost cloud servisa kao što je Azure i Office 365 paketa, kao i rastuće poslovanje u domenu gejminga pomažu Microsoftu da dobro stoji na tržištu.

Izvor: Engadget

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Komentari

0 Dodaj komentar

Sertifikovan Moto G7 Play

Pojavile se opcije za skladište i boje telefona iz Samsung Galaxy A i M serija

10604
10605
10606
10607
10608
10609