Greška

Došlo je do greške.

Microsoft je drastično promenio svoj stav o softveru otvorenog koda

19.05.2020 10:26 | 0 Software/Web
Microsoft je drastično promenio svoj stav o softveru otvorenog koda


Microsoft je priznao da je imao pogrešan stav o otvorenom kodu, nakon što je kompanijama godinama vodila borbu protiv Linuxa. Bivši Microsoftov CEO Steve Ballmer je svojevremeno tokom 2001. godine Linux okarakterisao kao "rak koji se u intelektualnom smislu širi na sve što dodirne".

Sada Brad Smith, predsednik Microsofta, ističe da kompanija nije bila u pravu kada je u pitanju softver otvorenog koda. "Microsoft je bio na pogrešnoj strani istorije, kada je popularnost otvorenog koda buknula početkom veka, a isto mogu da kažem i za sebe", istakao je Smith u nedavnom intervjuu. Smith je u Microsoftu više od 25 godina, a bio je jedan od kompanijinih glavnih advokata u borbi protiv softvera otvorenog koda.

"Dobra stvar je da, ukoliko je život dovoljno dug, možete uočiti da morate da se menjate". To je upravo ono što je Microsoft učinio, a kompanija sada predstavlja jednog od najvećih ulagača u projekte otvorenog koda, a čak je i ispred kompanija kao što su Facebook, Docker, Google, Apache i drugi.

 

Pogledajte još: Windows 10 će podržavati Linux fajl sisteme u okviru File Explorera


Microsoft je tokom prethodnih godina postepeno prihvatao otvoreni kod, uključujući omogućavanje dostupnim PowerShell, Visual Studio Code, pa čak i Microsoft Edge-ov originalni JavaScript. Microsoft je takođe sklopio partnerstvo sa Canonicalom kako bi se Ubuntu omogućio za Windows 10. Kompanija je kupila Xamarin za razvoj mobilnih aplikacija, kao i GitHub za developere.

Microsoft će čak isporučiti i kompletan Linux kernel u Windows 10 ažuriranju, koje stiže ovog meseca. Kompanija ima još nekoliko projekata, na kojima radi u partnerstvu sa open-source zajednicama.

Izvor: The Verge

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Komentari

0 Dodaj komentar

Predstavljen Honor V6 tablet: 2K ekran, 5G, Magic Pencil

Osveženi Honor MagicBook Pro stiže sa Intel procesorima 10. generacije

10504
10505
10506
10507
10508
10509