Microsoft gubi tlo u Rusiji, organizacije se prebacuju na lokalni softver

Microsoft, Oracle i druge velike softverske kompanije koje posluju u Rusiji su u sve ve'im problemima, jer se sve više lokalnih organizacija prebacuje na softver razvijen u toj zemlji

Microsoft, Oracle i druge velike softverske kompanije koje posluju u Rusiji su u sve ve’im problemima, jer se sve više lokalnih organizacija prebacuje na softver razvijen u toj zemlji zbog međunarodnih sankcija uvedenih od strane SAD i Evropske Unije.
Rusko tržište softvera u prošloj godini se procenjuje na 2,9 milijardi dolara, a oko dve trećine tog novca odlazi na inostrane kompanije, pri čemu Microsoft i Oracle uzimaju lavovski deo. Međutim, zbog zabrinutosti usled međunarodnih sankcija, ruske kompanije se prebacuju na domaći softver, što pogađa prihode američkih kompanija kao što su upravo dve gore pomenute.
OAO Sberbank životno osiguranje i OAO Gazprom naftno odeljenje su se odlučile na softver koji nije Microsoftov i prebacile se na open-source alternative. Ova odluka nije iznenađenje jer su SAD pionir sankcija prema Rusiji, a nekoliko desetina individualaca i nekoliko banaka su pogođene sankcijama.
Lokalni mediji izveštavaju i da se najjače banke u Rusiji takođe spremaju za prebacivanje poslovanja na lokalni softver, kao deo nacionalnog plana na osnovu koga predsednik Putin ohrabruje kompanije da to urade. Putin je jedan od glavnih zagovarača novog zakona prema kome se developerima domaćeg softvera obezbeđuje finansijska podrška.
Po kojoj ceni Microsoft može da objavi laptop u projektu Windows 10 za sve?
Izvor: Softpedia
Sve informacije vezane za Microsoft, možete pogledati na našem Microsoft hub-u 
 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi