Greška

Došlo je do greške.

Microsoft nagovestio kako bi mogao da izgleda budući Windows 12

15.10.2022 13:30 | 0 Software/Web
Microsoft nagovestio kako bi mogao da izgleda budući Windows 12

Windows zaljubljenici sa okom sokolovim koji su pratili izlaganje generalnog direktora Microsofta Satije Nadele na nedavnoj Microsoft Ignite konferenciji bili su prilično iznenađeni. Inače uobičajeni tok prezentacije novih funkcionalnosti Teams-a, iznenada je prekinula Windows verzija malo drugačijeg izgleda od onog na koji smo navikli, a što su primetili pojedini korisnici na Twitteru i na šta nam je skrenuo pažnju Windows Central .

Misteriozni operativni sistem se nakratko pojavljuje oko 42:42 u ovom glavnom video snimku, u odeljku o Microsoft Teams Immersive Meeting iskustvima za Meta Quest. Iako dosta podseća na aktuelnu Windows 11 verziju, primećuju se i određene razlike sa novitetima pre svega u vidu transparentnog “task bar-a” koji je proziran i kao da pluta iznad desktop radne površine, za razliku od onih koju možete da kreirate u klasičnoj Windows 11 OS verziji, što defintivno upućuje da je reč o novom dizajnu, a ne nekom modifikovanom izdanju postojećeg. Dodatne funkcije uključuju prozirne delove statusnih sistemskih informacija na vrhu ekrana kao što su: informacije o bateriji, datumu i vremenu. Kao što je neko primetio, Windows se polako ali sigurno pretvara u Mac OS X.

Nagađanja o novom Windows-u ima u izobilju. Ono što su nam tvorci Windows-a nakratko pokazali, moglo bi biti bilo šta, od uvida u internu razvojnu verziju novog Windows OS-a, do greške zbog koje je proizvođač video klipa zaboravio da isključi modove korisničkog interfejsa neke nezavisne kompanije za dizajn korisničkog interfejsa, do makete koja praktično ne postoji izvan Microsoft Designer-a, ili neki namerni hint kako bi vas Microsoft testirao koliko obraćate pažnju na nove detalje. Nije čak ni jasno da li gledamo desktop ili mobilnu verziju operativnog sistema, iako merač baterije sugeriše da je reč o laptop računaru. Rukopis prikazanog teksta, takođe može da ukaže na unos olovkom, poput one na Microsoft Surface mobilnim računarima, ali kablovi vidljivi na dnu okvira, definitivno navode na pomisao da se radi o desktop ekranu.

Windows_12_nulta.png

Ako je ovo budući izgled Windows 12 operativnog sistema, koji nosi radni naziv Next Valley – onda njegovi dizajneri korisničkog interfejsa nedvosmisleno inspiraciju crpe iz Mac OS-a, koji je prepoznatljiv po svom orginalnom prozirnom “task baru”, a koji je uveden pre nekoliko verzija, ili Gnome 43 radnoj površini koja se koristi u navedenoj distribuciji Linux OS-a u kojoj možete podesiti radnu traku tako da izgleda kao lebdi na dnu ekrana. Ikone na “task baru” su identične onima u aktuelnim verzijama Windows 11 operativnog sistema.

Izlazak Windows Next Valley verzije se očekuje 2024. godine. Biće ujedno drugo veliko izdanje od kada je Windows 10 postao praktično poslednja verzija Windows OS-a od 2015. Zvanično, nema nikavih potvrda o tome, niti se o tome išta zna van Microsoftovih strogo kontrolisanih krugova, osim kodnog imena. Međutim, Windows Central citira „izvore“ koji tvrde kako novi izgled „predstavlja željeno dostignuće dizajna radnog okruženja za koje se Microsoft nada da će postići u sledećoj verziji Windows operativnog sistema“.

Windows_12_prva.png

Kako se vama čini? Nama lično izgleda da Microsoft i Windows sve više upadaju u već viđeni kliše, a da o nekom orginalnom rešenju na koje samo inače navikli, nema ništa. Svi operativni sistemi sve više liče jedni na druge… možda ćemo u nekoj budućnosti imati jedan univerzalni OS za sve uređaje - Windroid OS X?!?

Samsung predstavio najbolje funkcionalnosti One UI 5 korisničkog interfejsa

Vodeći kineski proizvođač opreme za izradu čipova, suspendovao američke inženjere

10504
10505
10506
10507
10508
10509