Greška

Došlo je do greške.

Microsoft blokirao VBA makroe

02.08.2022 12:00 | 0 Software/Web
Microsoft blokirao VBA makroe

Pojavile su se loše vesti za hakere jer je kompanija Microsoft odlučila da ponovo blokira upotrebu VBA makroa unutar aplikacija koje su deo njihovog MS Office paketa, najpre Excel. Kako prenosi portal Zdnet, Microsoft je odlučio da u potpunosti blokira fajlove sa makroima koji potiču od nepouzdanih izvora širom interneta. 

Šta su VBA makroi? 

VBA makroi su one prečice koje su nastale kodiranjem posredstvom VBA programskog jezika čija je jedna od glavnih funkcija upravo olakšano stvaranje naprednijih makro komandi za rad u Microsoft Office programima, najpre Excel. Ovi makroi, koji se najčešće koriste kako bi se pritiskom jednog tastera ispunjavalo nekoliko komplikovanijih matematičkih funkcija, značajno ubrzavaju i olakšavaju rad u ovom programu. 

Problem sa ovim tipom makro komandi unutar Office programa jeste činjenica da ih osobe sa malicioznim namerama mogu iskoristiti kako bi pristupile vašim fajlovima, a potencijalno i drugim informacijama koje držite u "oblaku", ukoliko koristite Microsoft 365 Office onlajn. 

Kakva zabrana je u pitanju? 

Microsoft je doneo nova pravila za fajlove koji sadrže makro komande, a dolaze iz nepouzdanih izvora. Od sada će se takvi fajlovi posebno obeležavati i njima će se delimično blokirati pristup, dok ćete onim fajlovima koji sadrže makroe, a potiču iz izvora poput SharePoint ili lokalne mreže, imati neometan pristup. 

MS_office.jpg 

Ova kompanije takođe je dostavila izmenjenu dokumentaciju koja detaljno objašnjava način na koji korisnici mogu pristupiti blokiranim fajlovima koje su primili putem elektronske pošte ili drugih internet izvora. Na primer, možete odblokirati samo jedan fajl ili dozvoliti pristup svim fajlovima koji pristižu od jednog-istog izvora. Treba napomenuti i da je prijem svih VBA makroa onemogućen po “default” podešavanjima. 

Adaptirani hakerski napadi 

Kako je Microsoft hakerima onemogućio jednu od omiljenih metoda, oni se okreću alternativama, a jedna od njih je eksploatacija fajlova koji dolaze u vidu kompresovanih arhiva, poput ISO i RAR fajlova, kao i LNK fajlova koji nose Windows Shortcut. Ćeraćemo se mi još! 

Google ugasio servere u Londonu zbog toplotnog talasa

Grafičke karte dugo nisu bile jeftinije

10504
10505
10506
10507
10508
10509