Greška

Došlo je do greške.

Meteoroid udario u James Webb teleskop i naneo nepopravljivu štetu

20.07.2022 17:33 | 0 Biznis IT
Meteoroid udario u James Webb teleskop i naneo nepopravljivu štetu

NASA je objavila da je James Webb teleskop pretrpeo „značajnu nepopravljivu štetu“ usled udara meteroida u jedan od panela koji se koriste za posmatranje svemira. Nedavno smo vam prikazali prve fotografije dalekog svemira koje je napravio James Webb teleskop, i njihovo poređenje sa vremešnim Hubble teleskopom, ali sada stižu loše vesti.

U procesu merenja potvrđeno je da je svaki mikrometeoroid naneo štetu na ogledalima. Neka od oštećenja je moguće korigovati prostim prilagođavanjem matematike koju NASA primenjuje na podatke koji svaki panel prikuplja, ali je jedan udarac ipak napravio preveliku štetu na C3 segmentu ogledala.

Udaracmeteoroid.jpg

Srećom, ovo ne znači da teleskop neće moći da funkcioniše, ali znači da će preciznost prikupljenih podataka biti manja.

Zabrinutost za slična dešavanja u budućnosti

Ovaj udarac meteoroida zabrinuo je naučnike oko potencijalnih budućih neželjenih susreta manjih meteoroida, posebno jer nije poznato da li je udarac koji se desio u maju ove godine redak događaj ili se tako nešto može ponoviti u skorijoj budućnosti. U svakom slučaju NASA tim navodi da bi teleskop mogao biti podložniji oštećenjima od strane mikrometeoroida, nego što su modeli pre lansiranja to predviđali.

Ekipa se sada bavi dodatnim istraživanjima koja bi mogla da utvrde kolika je potencijalna populacija mikrometeoroida i kako njihov broj i kretnja utiče na berilijumska ogledala teleskopa.

jamesweb.jpg

Svemirsko đubre

NASA aktivno prati više od 27.000 parčića svemirskog otpada, iako se navodi da ga je mnogo više i da je premalo da bi moglo da se prati, ali je i dalje dovoljno veliko da predstavlja opasnost za svemirske letelice.

Ima preko pola miliona parčića veličine klikera (1 cm prečnik) i oko 100 miliona parčića oko 1 mm ili veće, a čak i oni mnogo manji mogu da oštete svemirsku letelicu, posebno kada lete brzinama od skoro 30.0000 kilometara na sat.

Predstavljen prvi električni automobil sa HarmonyOS

Čvrste baterije u električnim automobilima mogu da smanje CO2 emisiju za skoro 40%

10604
10605
10606
10607
10608
10609