Greška

Došlo je do greške.

Meta planira da pravi svoje čipove

18.05.2022 14:55 | 0 Biznis IT
Meta planira da pravi svoje čipove

 

Kompanija Meta, tj. Facebook, počela je da radi na sastavljanju novog tima koji bi mogao da bude zadužen za poboljšanje performansi njihovih data centara. Naime, kompanija Meta je privukla jednog od iskusnijih inženjera zaduženih za razvoj čipova od kompanije Intel. Džon Dama (Jon Dama) se priključio se kompaniji Meta početkom maja ove godine i preuzeo poziciju direktora za čipove unutar segmenta kompanije zaduženog za hardversku infrastrukturu.

Gde će se čipovi naći

U ovom trenutku Meta još uvek nije objavila na čemu će tačno ovaj inženjer raditi, ali se pretpostavlja da bi mogao preuzeti zahtevnu ulogu razvijanja potpuno novih čipova koji bi se koristili u dolazećim hardverskim proizvodima ove kompanije.

Do sada je već dobro poznato da Meta želi da razvije svoje čipove koje bi koristila unutar svojih naočara za virtuelnu i proširenu stvarnost. Međutim, zapošljavanje Džoa Dama je prva jasna indikacija smera u kom se ova kompanije kreće. Pored toga, on bi mogao raditi i na razvijanju procesorskih rešenja koji bi se koristili u data centrima.

Čemu specijalizovani čipovi

Najveći razlog zbog kog se vlasnici ogromnih data centara, poput onog koji ima kompanija Meta, odlučuju za razvijanje sopstvenih specijalizovanih procesorskih rešenja jeste kako bi bolje poklopili softverske i hardverske zahteve za svoje operacije. Dakle, veća kontrola, bolja pouzdanost, i poboljšane performanse.

 

Meta_1.jpg

 

Kako navodi portal Techradar, kompanija Intel nije uzdrmana ovakvim razvojem događaja. Prema rečima Sandre Rivera, vođe Intelove divizije za data centre i veštačku inteligenciju “Kompanije se oslanjaju na nas da proizvedemo održiva i izdržljiva rešenja za njihove date centre. Za sve operacije velikog obima, mnogi se i dalje oslanjaju na naše Xeon procesore”.

Dakle, ne smatramo kako bi Intel i AMD trebalo da se zabrinu u skorije vreme. Međutim, biće veoma zanimljivo videti na čemu tačno kompanija Meta radi i do kakvih će rešenja doći na hardverskom planu.

USB port na ruteru? Čemu služi i šta sve možete da uradite sa njim?

OLED tehnologija je dobila ozbiljno unapređenje

10604
10605
10606
10607
10608
10609