Greška

Došlo je do greške.

Meta i Microsoft osnovali regulaciono telo, Apple nepoželjan

24.06.2022 11:34 | 0 Software/Web
Meta i Microsoft osnovali regulaciono telo, Apple nepoželjan

U proteklom periodu metaverzum je, čini se, svuda oko nas, počevši od raznih VR sistema na kojima je Meta radila do tendencije većine tehnoloških giganata da razvijaju tehnologiju namenjenu upravo za korišćenje u virtuelnom okruženju. Međutim, kako prenosi Reuters, sve je otišlo korak dalje jer su upravo Meta i Microsoft, uz nekoliko drugih kompanija, osnovale regulaciono telo sa ciljem daljeg razvitka metaverzuma. 

Metaverzum regulaciono telo je osnovano 

Glavne kompanije koje stoje iza formiranja ovog tela jesu Microsoft, Meta, ali i kineska kompanija Alibaba poznata kao jedna od najvećih onlajn prodavnica na svetu. Čini se da svi žele u metaverzum. 

Zvanični naziv organizacije koja je osnovano pre samo nekoliko dana je “Metaverse Standards Forum” i njen glavni cilj jeste postavljanje standarda unutar industrije koji će doprineti daljem razvoju ovog sasvim novog koncepta virtuelne stvarnosti. Ukoliko ste gledali Ready Player One, e pa nešto slično tome samo u ovom trenutku lošije.  

Sa jedne strane, bilo bi lepo ukoliko bi ovakvo jedno regulaciono telo stvarno donosilo odluke koje bi, pored planova za dalji razvoj, aktivno radilo i na zaštiti osoba unutar metaverzuma. Koliki će fokus biti na tome, a koliki na zarađivanju novca pokazaće samo vreme. 

metaverzum_1.jpg


Za Apple nema mesta

Međutim, gde se denuo Apple? Ne spominje se ni kompanije Epic Games? U ovom trenutku čini se kako kompanija Apple jednostavno nije želela da bude deo ove priče jer i sama radi na razvijanju novog sistema virtuelne stvarnosti sa ciljem apsolutne dominacija na tržištu hardvera, ali i softvera namenjenog metaverzumu. 

Kako stvari stoje, kompanije Meta i Apple biće direktni konkurenti kada su u pitanju sistemi za virtuelnu stvarnost. Pre samo nekoliko dana izvestili smo o svim VR sistemima koje Meta razvija, dok o Apple sistemu još uvek nema ni reči. 

Mada, ne sumnjamo da će ga njihov marketinški tim dobro predstaviti. Za sada još uvek nema informacija zbog čega je Epic Games izostao, a pored njih nije bilo mesta ni za kompanije Roblox i Niantic koje takođe žele u metaverzum. 

Čemu sve to? 

Glavni cilj ovog foruma jeste, kao što smo već pomenuli, dalji razvoj metaverzuma, ali najpre kroz međusobnu kompatibilnost više različitih sistem za hardver, ali i različitih softverskih reprezentacija metaverzuma koje kompanije paralelno razvijaju. Pa ko ne bi želeo da iz jednog virtuelnog sveta malo skokne do drugog. Kako će se ceo ovaj koncept razvijati videćemo u narednim godinama. 

Izvor: reuters

Dugoočekivani TCL C725 je stigao (video)

Budite oprezni ako sklapate jeftinu konfiguraciju

10504
10505
10506
10507
10508
10509