Greška

Došlo je do greške.

Maliciozne aplikacije predstavljaju se kao kripto novčanici na Androidu i iOS-u

29.03.2022 11:28 | 0 Software/Web
Maliciozne aplikacije predstavljaju se kao kripto novčanici na Androidu i iOS-u

 

Kriptovalute umeju da budu komplikovane za čuvanje. I pored sijaseta sigurnih kripto novčanika koji omogućavjau korisnicima da bezbedno skladište svoj teškozarađeni novac, tu su i pripadnici druge strane koji stalno razvijaju nove načine da iste te korisnike prevare i olako dođu do njihovih kriptovaluta.

Sada, pojavili su se navodi o desetinama novih aplikacija za Android i iOS operativne sisteme koje su deo istog razrađenog plana koji za cilj ima krađu kriptovaluta od korisnika koji tu vrstu novca čuva u virtuelnim novčanicima.

Ove aplikacije se lažno predstavljaju kao neka od najpopularnijih rešenja među kripto novčanicima na oba operativna sistema, kao što su OneKey, TokenPocket, Bitpie, Trust Wallet, MetaMask, imToken, i Coinbase.

U ovim aplikacijama nalaze se trojanski virusi, a prvi put su otkrivene sredinom 2021. godine i mahom su ciljale kinesko tržište. Sa rastućom popularnošću kriptovaluta, tako je rasla i rasprostranjenost ovih aplikacija koje su sada dostigle globalnu razmeru.

Kompanija ESET, poznata po NOD32 antivirusu, ali i drugim rešenjima za internet sigurnost, trenutno postoji i preko 40 vebsajtova koji se takođe lažno predstavljaju kao kripto novčanici, pa se čini da se minsko polje sve više i više širi.

Na Android operativnom sistemu, ove aplikacija ciljaju nove korisnike koji još uvek nemaju legitimni kripto novčanik instaliran na svojm sistemima. Maliciozne aplikacije koriste isto ime kako bi se lažno predstavile, ali koriste drugačiji sertifikat, pa ne mogu u potpunosti zameniti prave aplikacije. Dakle, na Androidu one ne mogu da izbrišu originalni novčanik. Na iOS operativnom sistemu, situacija je drugačija. Lažne aplikacije mogu se instalirati i pored pravih verzija, ali ne putem oficijalne prodavnice, piše NDTV.

Jednom kada se instaliraju, ove aplikacije kradu fraze koje kripto novčanik generiše kako bi pristupile sredstvima unutar njega. U januaru, istraživači iz kompanije ESET otkrili su kako je 13 lažnih aplikacija uklonjeno iz Google Play prodavnice. Sve ove aplikacije imitirale su Jaxx Liberty kripto novčanik, a instalirane su preko 1000 puta, što je svakako mnogo.

A najverovatnije se i redovno pojavljuju nove lažne aplikacije. Koje je rešenje? Jedino moguće – maksimalan oprez.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Intel predstavio i Core i9-12900KS procesor

Cene grafičkih kartica padaju, polako ali sigurno

10504
10505
10506
10507
10508
10509