Greška

Došlo je do greške.

M1 je prvi Apple Silicon čip za Mac računare i zasnovan je na ARM-u

11.11.2020 09:08 | 0 Hardver
M1 je prvi Apple Silicon čip za Mac računare i zasnovan je na ARM-u


Nakon godina iščekivanja i nagoveštaja tokom ovogodišnjeg WWDC 2020 događaja, Apple je danas zvanično predstavio svoj prvi  MAC procesor zasnovan na ARM arhitekturi.

M1 system-on-a-chip (SoC) je kreiran u 5nm procesu, ima osmojezgarni CPU, za koji Apple tvrdi da nudi najbolje performanse po vatu u odnosu na bilo koji procesor na tržištu i ima do osam GPU jezgara. CPU jezgra su podeljena na četiri sa visokom performansama i četiri efikasna jezgra.

m12.jpg


Apple ističe da M1 može da isporuči do dva puta bolje performanse u odnosu na tradicionalne PC čipove, u okviru termalnih uslova koje nudi MacBook Air. Kada je u pitanju grafika, kompanija tvrdi da M1 isporučuje najbolje performanse u poređenju sa bilo kojim drugim integrisanim GPU-om na tržištu.

Čip ima i ugrađenu podršku za Thunderbolt 4, PCI Express Gen 4 i NVMe skladište. Pored toga, procesor poseduje univerzalnu arhitekturu memorije, dodeljene resurse za enkodiranje i dekodiranje, kao i sigurnosnu sekciju koja informacije čini bezbednim.

U praksi M1 bi trebalo da donese značajna poboljšanja performansi uz bolju efikasnost potrošnje. Jedno od poboljšanja, koje Apple Silicon čip donosi na Apple laptopove jeste mogućnost da se automatski bude iz sleep moda.

m13.jpg


Prema navodima Apple-a, čip je optimizovan za sve kompanijine aplikacije, a fokus je na velikim poboljšanjima performansi. Primera radi, Final Cut radi šest puta brže uz M1 nego na prethodnim x86 procesorima. Pored toga, iOS i iPadOS aplikacije izvorno rade na novom silicijumu.

M1 Apple Silicon čip u narednom periodu stiže na MacBook Air, MacBook Pro i Mac mini modele.

Izvor: Engadget

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Komentari

0 Dodaj komentar

Apple predstavio MacBook Pro sa M1 čipom, zasnovanim na ARM-u

Samsung Galaxy A52 5G sa Snapdragon 750G čipom izlistan na Geekbenchu

10203
10205
10206
10207
10208
10209