Greška

Došlo je do greške.

Loš kvartal za desktop procesore

13.05.2022 14:49 | 0 Hardver
Loš kvartal za desktop procesore

 

Tržište desktop procesora doživelo je najveći pad prodaje tokom godišnjeg kvartalnog preseka u čitavoj svojoj istoriji. Dakle, nikada se nije dogodio nepovoljniji finansijski kvartal po desktop procesore od prvog kvartala tekuće godine. U odnosu na prethodni kvartal, isporuka ovih procesorskih jedinica opala je za više od 30 posto, čineći ga najvećim kvartalnim padom u istoriji.

Kako navodi portal HotHardware, Din Mekaron (Dean McCarron) iz kompanije Mercury Research podelio je najaktuelnije podatke o isporuci desktop procesora koji nisu ohrabrujući. Međutim, i pored osetnog pada prodaje, ovaj analitičar tvrdi kako nije sve crno i kako je tržište uporedo ostvarilo i nekoliko rekorda.

Za početak, povećan je prihod od isporuke serverskih procesora, kao i zarada od prodaje IoT jedinica. Pored toga, proizvođači procesora ostvarili su dobar profit usled povećane maloprodajne cene njihovih proizvoda.

 

Intel.jpg

 

AMD dominacija

Sa druge strane, kompanija AMD ostvarila je rekordan profit od prodaje svojih desktop procesora tokom prvog kvartala 2022. godine. Ova kompanija ostvarila je napredak od impresivnih 71% u odnosu na isti kvartal prošle godine i ostvarila prihod od skoro šest milijardi dolara. Pored toga, ovo je i prvi put da je kvartalni prihod kompanije AMD premašio pet milijardi dolara. Dakle, ponovo istorijski rezultati, ali ovaj put pozitivni 

Uz to, kompanija AMD uspela je da ostvari veći udeo na tržištu desktop procesora u odnosu na isti period prošle godine. Tokom prvog kvartala 2021. godine, udeo kompanije AMD iznosio je 25.6%, dok je tokom istog perioda ove godine taj udeo porastao za preko 2% na 27.7%. Iako naizgled mali napredak, ovo je odličan rezultat za ovu kompaniju koja se iz godine u godinu sve više približava svom glavnom konkurentu, kompaniji Intel. Ovo je jedan svakako fantastičan rezultat za kompaniju AMD, a dok oni slave, mi ćemo nastaviti da posmatramo dešavanja koja mogu uticati na opstanak personalnih računara.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Otpakovali smo Honor Magic 4 Lite, a jedan poklanjamo vama

Poznato kada i kako stiže Android 13

10203
10205
10206
10207
10208
10209