Greška

Došlo je do greške.

Linux i open source u 2014: najbolji i najlošiji momenti

27.12.2014 11:05 | 2 Software/Web
Linux i open source u 2014: najbolji i najlošiji momenti

Linux i open-source softver su imali mnogo dobrih stvari ove godine, ali isto tako i onih loših momenata. Pogledajmo kratak pregled dešavanja:

Linux i open-source fijasko:

1) Heartbleed - OpenSSL sigurnosni propust koji je pogodio stotine miliona veb sajtova. Godinama se niko nije potrudio da proveri da li je kod bezbedan, a nije bio.

2) Systemd - Systemd je počeo kao način kontrolisanja koji programi se pokreću kada se Linux sistem podiže. Međutim, kako je postao kompleksan program koji pokušava da učini mnogo više, privukao je mnogo kritika.

3) Open-source licenciranje se nije koristilo - stigao je veliki broj "otvorenih" programa bez bilo kakvog open-source licenciranja

4) Ni Ubuntu Touch ni Steam Machines nisu stigli - očekuje se da prvi Ubuntu Touch telefon bude isporučen u februaru 2015., a SteamOS gejming konzola se ipak neće pojaviti do drugog dela sledeće godine

Linux i open-source softverske pobede:

1) Najjači operativni sistem kod krajnjih korisnika je Linux - postavlja se pitanje kako je to moguće kada je Windows i dalje "vlasnik" desktopa? Iako se još uvek čekaju precizni brojevi, sve je do veoma popularnih Android telefona i tableta.

2) Open source je postao glavna metodologija programiranja - četiri od pet programera sada koristi open source razvojne alatke.

3) Open source vlada cloud-om - preciznije, OpenStack ima podršku svih velikih tehnoloških kompanija. Svi u IT-u znaju da je cloud budućnost, a OpenStack će biti jedan od glavnih igrača u cloudu.

4) Red Hat i Canonical se bore za cloud - Canonical možda nije stigao uz Ubuntu Touch telefon, ali to je glavni Linux sistem na OpenStacku, a u isto vreme Red Hat želi da bude u OpenStacku. To će biti interesantna borba kojoj tek treba videti kraj.

5) Docker redefiniše data-center i cloud računarstvo

Izvor: Zdnet

Komentari

0 Dodaj komentar

Besplatne Android aplikacije koje su prve na redu za preuzimanje

Fotograf sa uloženih 145 dolara razmenom došao do objektiva vrednog 2100 dolara

10504
10505
10506
10507
10508
10509