Greška

Došlo je do greške.

LI-RAM provodi informacije putem svetlosti

18.04.2017 22:07 | 0 Hardver
LI-RAM provodi informacije putem svetlosti

LI-RAM, odnosno svetlosno indukovana magnetnosenzitivna random-access memorija, je bazirana na novom materijalu koji je razvila hemičarka sa Univerziteta Viktorija u Kanadi. LI-RAM omogućava kompjuterskim memorijskim čipovima "da postoje na molekularnom nivou", kako stoji na blogu univerziteta. Novi materijal je dizajniran kako bi omogućio proizvodnju brže, izdržljivije i efikasnije memorije za mobilne telefone, računare i druge uređaje. Takođe LI-RAM ima potencijal da reši problem sa zagrevanjem i potrošnjom električne energije.

Hemičarka Natia Frank (na fotografiji) je zaslužna za kreiranje LI-RAM-a. Ona ističe da LI-RAM materijal ima neobičan kvalitet da brzo menja magnetna svojstva kada se se osvetli zelenim svetlom. Ove informacije se mogu obraditi i uskladištiti na molekularnom nivou. LI-RAM bi lako mogao postati univerzalno memorijsko rešenje, koje kombinuje nisku cenu DRAM-a, brzinu SRAM-a i trajnu izdržljivost.


liram2.jpg

Natia Frank je patentirala otkriće za LI-RAM i trenutno radi na komercijalizaciji i optimizovanju tehnologije u saradnji sa proizvođačima elektronike. Kao što je obično slučaj sa ovakvim otkrićima, očekuje nas dug period dok LI-RAM ne počnemo da viđamo u komercijalnim proizvodima. Sugeriše se da će potrošači moći da računaju na uređaje sa LI-RAM arhitekturom za desetak godina.

Izvor: Hexus

Komentari

0 Dodaj komentar

LG izaziva Samsung na tržištu OLED displeja

ZTE predstavio Axon 7s sa Snapdragon 821 čipom

10203
10205
10206
10207
10208
10209