Greška

Došlo je do greške.

Lansiranje Ethereum 2.0 testneta stavlja nas korak bliže vraćanju GPU-a za gejming

23.12.2021 19:43 | 0 Hardver
Lansiranje Ethereum 2.0 testneta stavlja nas korak bliže vraćanju GPU-a za gejming

 

Zar ne bi bilo sjajno kada bi rudarenje kriptovaluta imalo apsolutno nikakav uticaj na nedostatak PC grafičkih kartica? Odgovor će zavisiti od toga kome postavite to pitanje, a stvarna situacija je daleko nijansiranija nego što sugeriše. Međutim, ako smatrate da bi rudarenje trebalo da se obavlja isključivo na ASIC hardveru, dolaze nam dobre vesti — Ethereum je ove nedelje prebacio prekidač na svom Kintsugi testnetu.

Šta to tačno znači? Počnimo sa osnovama, a to je da je Ethereum blockchain koji se efektivno kopa pomoću GPU-a, istih onih koji bi inače mogli da budu u vašem gejming računaru. Iskreno govoreći, samo rudarenje nije razlog za nestašicu, ali ono barem donekle pogoršava situaciju.

Ethereum već dugi niz meseci tizuje i odlaže prelazak sa modela dokaza o radu (PoV) na model proof-of-stake (PoS), koji obećava da će masovno smanjiti potrošnju energije za 99,95 procenata. Kada dođe do promene, rudari više neće dobijati nagrade za rešavanje složenih matematičkih jednačina sa svojim GPU hardverom. Umesto toga, mreža će verifikovati transakcije (zvane blokovi) na osnovu postojećeg udela osobe u Ethereum-u.

U tom trenutku, ne bi imalo mnogo smisla kupiti GPU za rudarenje Ethereuma. Pored toga, moglo bi doći do velike rasprodaje GPU-a koji su se do tog trenutka koristili za rudarenje kriptovalute. Malo smo pojednostavili stvari, ali to je suština prelaska na Ethereum 2.0.

Kintsugi testna mreža koja je sada otvorena za javnost je u osnovi probna vožnja ili krug za zagrevanje. Ništa urađeno na testnetu ne utiče na stvarni blockchain, ali omogućava zajednici da testira predstojeću tranziciju pre nego što se zaista dogodi.

 

Ako ste propustili: 90 procenata ukupnog bitkoina je već iskopano, ali će ostatak biti iskopan tek za 120 godina

„Iako razvoj klijenata i UKS nastavljaju da se usavršavaju, ohrabrujemo zajednicu da počne da koristi Kintsugi da bi se upoznala sa Ethereum-om u kontekstu nakon spajanja... Preporučujemo da većina projekata počne sa testiranjem i prototipom na Kintsugiju kako bi uskoro otkrili potencijalne probleme. Na ovaj način, promene mogu lakše da se unesu u buduće verzije klijenta i specifikacije“, naveo je programer Ethereum Tim Beiko u postu na blogu.

Ako sve bude u redu, Ethereum će preći na Ethereum 2.0 u prvoj polovini sledeće godine. Realno, verovatno će doći do još jednog odlaganja, iako je prebacivanje do kraja 2022. svakako realna mogućnost.

Oni od vas koji se nadaju da će nedostatak GPU-a prestati kada se to dogodi, duboko udahnite i pripremite se za još jednu dugu godinu. Ne zna se tačno kakav uticaj rudarenje ima na situaciju. Pored toga, još uvek postoje drugi blokčejnovi koji su prijateljski nastrojeni prema GPU hardveru, i moguće je da će rudari usredsrediti svoje napore na te kriptovalute kada se tranzicija dogodi. U suštini, postoji samo mnogo neizvesnosti, piše HotHardware.

Uz to, PC igrači će prihvatiti bilo koje olakšanje koje mogu da dobiju, veliko ili malo.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Huawei Watch D predstavljen sa EKG-om i praćenjem krvnog pritiska

DA SE SMRZNEŠ! Najinteresantnije scene sa snimanja u Alpima, puno snega, dobre zabave i - grešaka!

10203
10205
10206
10207
10208
10209