Greška

Došlo je do greške.

Kripto-kompanija Genesis podnela zahtev za bankrot

20.01.2023 14:46 | 0 Biznis IT
Kripto-kompanija Genesis podnela zahtev za bankrot

Propast kompanije Genesis povezan je sa gašenjem kripto berze FTX koja je krajem novembra obustavila poslovanje nakon optužbe za prevaru. Genesis je bio deo Digital Currency Group, konglomerata u čijem sastavu je poslovalo oko 200 kompanija. Firma je bila specijalizovana za online trgovinu bitcoinom. Početkom meseca otpušteno je 30 odsto zaposlenih, a zvaničnici su kao razlog otpuštanja naveli optimizaciju poslovanja i bolje pozicioniranje.

Efekat talasa

Genesis je u junu prošle godine snažno uzdrman bankrotom kompanije “Three Arrows Capital” zbog dugovanja od 1,2 milijarde dolara nastalih posle propasti kriptovaluta Luna i TerraUSD.

Genesis je zajedno sa kompanijom Gemini, čiji su vlasnici nekadašnji olimpijski šampioni u veslanju Kameron i Tajler Vinklvos, upleten u aferu čiji se razmere još uvek utvrđuju. Gemini je firma specijalizovana za kupovinu, prodaju i čuvanje digitalne imovine. Sumnja se da su kriptovalute klijenata firme Gemini u vrednosti od 900 miliona dolara završile na nalozima zajmodavca, kompanije Genesis. Investitori su u okviru programa “Gemini Earn” ulagali svoj digitalni novac, verujući da će ostvariti zaradu zahvaljujući kamati od 7,4 odsto. Inicijalni plan je bio da se ovaj posao obavi upravo preko kompanije Genesis, prenosi BBC.

Braća Vinklvos odbacuju optužbe

Prošle nedelje je Američka regulatorna komisija za hartije od vrednosti optužila Genesis i Gemini za nelegalnu trgovinu kriptovalutama i obmanu investitora. Braća Vinklvos negiraju navode Komisije, a klijentima poručuju da ulažu ogroman napor kako bi dobili natrag svoje uloge.

 

 

Podnošenje zahteva za stečaj kompanije Genesis još jedna je u nizu posledica pada kripto berze FTX. Njen osnivač Sem Bankman-Frid optužen je za prevaru, jer se sumnja da je uložena sredstva miliona klijenata bez odobrenja prebacio u hedž fond Alameda. Za razliku od investicionih fondova, hedž fondovi nose mnogo veći rizik, jer investicije nisu toliko pouzdane, ali nose znatno veću zaradu.

U decembru 2022. godine Sem Bankman-Frid je isporučen SAD sa Bahama, gde se nalazilo sedište kripto berze FTX. Pred istražnim organima je odbacio optužbe i uz kauciju od 250 miliona dolara pušten da se brani sa slobode.

Google otpušta 12.000 zaposlenih, odnosno 6% svoje ukupne radne snage

3 razloga zašto je Motorola ThinkPhone najbezbedniji telefon koji trenutno možete da kupite

10604
10605
10606
10607
10608
10609