Greška

Došlo je do greške.

Kratka istorija vrtoglavog tehnološkog napretka

24.05.2022 12:11 | 0 Hardver
Kratka istorija vrtoglavog tehnološkog napretka

 

Žal za prošlim vremenima kod nekih osoba je izraženiji nego kod drugih, a rečenica koja govori da je nekada nešto bilo bolje česta je pojava na ovim prostorima. U krugovima tehnoloških entuzijasta, nostalgija se najčešće odnosi na neku neopipljivu draž koja se izgubila sa dolaskom moćnijih, pristupačnijih, ali i mnogo jednostavnijih tehnologija za korišćenje.

Uzmimo kao primer overklok. Nekada sport rezervisan samo za najhrabrije i najveštije, sada je dovoljno napraviti nekoliko klikova do povećane frekvencije procesora, ukoliko to procesor uopšte i dozvoljava. A gde je tu čar eksperimentisanja?

Ali hajde na trenutak da pogledamo stvari iz drugačijeg ugla i umesto uzdaha i pogleda u daljinu za onim što nekada bejaše sagledamo koliko smo daleko dogurali od pojave prvih pravih personalnih računara. Iako sada lamentujemo nad cenama grafičkih karti (koje su i dalje visoke i ne toliko pristupačne), pogled na neke od tadašnjih cena najnovijih tehnologija pomoći će nam da stvari postavimo u malo drugačiju perspektivu.

A kako bolje nego kroz nekoliko retro oglasa koji najbolje ilustruju kakva je tehnika nekada bila, po kojoj se ceni prodavala, a koji jasno pokazuju koliki smo tačno put prešli od skromnih (i skupih) početaka do danas.

30 megabajta za preko 3000 dolara

Tradicionalni hard diskovi sa magnetnim pločama sada su već jeftina potrošačka kategorija koja služi za skladištenje ogromne količine podataka. Pa, davne 1981. godine ta “ogromna količina podataka” iznosila je neverovatnih 10MB, dok je cena jednog takvog revolucionarnog uređaja iznosila 3398 dolara.

IBM.jpg

Za svrhe poređenja, jedan od trenutno najskupljih komercijalno dostupnih SSD-ova kapaciteta 4TB može se naći za oko 1000 evra, što je i dalje skupo, ali u poređenju sa preko tri hiljade dolara za 10 megabajta, što sa inflacijom iznosi preko 10 hiljada dolara...

Koja je cena prvog "prenosivog" računara

IBM 5100 koštao je dobrano preko 10.000 dolara kada se prvi put pojavio na tržištu davne 1975. godine. Računajući inflaciju, danas bi to iznosilo preko 50.000 dolara. Ovaj računar važio je za prvi prenosivi računar. I bio je prenosiv, verovatno, za sve one koji su redovno posećivali teretanu jer je težio čitava 24 kilograma.

Procesor od 1.9MHz i opcije za radnu memoriju kapaciteta od 16KB do 64KB ostali su nedosanjani san mnogih, pogotovo ukoliko bi se sve to uparilo sa 64KiB prostora za skladištenje podataka. Alienware skup? Tja.

Nije ni mobilni kao što je nekada bio

A niti jedna retrospektiva ne može proći ni bez Motorola DynaTAC 8000X, prvog pravog mobilnog telefona odobrenog od strane Federalne komisije za komunikacije, predstavljenog 1983. godine.

Moto1.jpg

Vreme punjenja od 0 do 100 procenata baterije? 10 sati. Autonomija? Trideset minuta. Displej? Toliko mali da je mogao da prikaže do 9 cifara. Cena? Tik ispod 4 hiljade dolara, što bi sa inflacijom danas iznosilo preko 10 hiljada dolara. Dakle, nije skup Galaxy Z Fold 3, mnogo je skuplje sve to bilo na početku.

Izvor: HotHardware

 

Mark Cukerberg optužen za deljenje ličnih podataka više od 87 miliona ljudi

Acer predstavio hardver koji brine o našoj okolini

10203
10205
10206
10207
10208
10209