Greška

Došlo je do greške.

Kraj jedne ere – Apple prestaje da pravi uređaj koji ih je proslavio

11.05.2022 12:33 | 0 Multimedija
Kraj jedne ere – Apple prestaje da pravi uređaj koji ih je proslavio

 

Poslednji uređaj iPod linije koja je predstavljena 2007. godine, kada i prvi iPhone, zvanično prestaje sa proizvodnjom. iPod Touch 7. generacije ujedno je i poslednji iPod koji je i dalje dostupan za kupovinu, dok se ne rasprodaju zalihe, a Apple je odlučio da neće nastaviti sa razvojem novih uređaja ovog tipa u budućnosti.

iPod1.jpg

Apple je predstavio prvu generaciju svog plejera 2001. godine, a za više od 20 godina ova kompanija je prodala oko 450 miliona iPod uređaja. Revolucija koju je iPod doneo sa sobom ogledala se u činjenici da vam za slušanje muzike nisu bile potrebne kasete ili CD, što je omogućilo značajno manje dimenzije, ali i prostor za mnogo više pesama.

Sa 20 godina, iPod je Apple brend koji je najduže trajao u ovoj kompaniji, pre nego što je ugašen.

Davne 2007. godine Apple je predstavio Touch verziju svog mega popularnog plejera koji je krenuo stopama popularnih Sony Walkman uređaja i ušao u legendu. Velika prednost iPod Touch uređaja bila je u tome što su koristili identičan hardver i softver kao i iPhone, ali bez GSM modula (bez mogućnosti poziva).

 

iPod2.jpg

 

Od tada je iPod Touch imao mnoge revizije, sa poslednjim modelom koji je predstavljen 2019. godine, praktično identičan kao i svoj prethodnik, sa mikro razlikama između dva uređaja. Ovo je bio prvi pokazatelj da Apple nema novih ideja šta bi radio sa iPod Touch linijom uređaja.

Sa druge strane, pametni telefoni su objedinili muzičke plejere, efektivno šaljući sve uređaje ove vrste u prevremenu penziju. Apple iPhone telefoni su u potpunosti preuzeli sve funkcije iPod uređaja, što se i odrazilo na prodaju, a dodatno pojačano činjenicom da je iPod počeo da zaostaje za iPhone uređajima.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


SpaceX u dimu

Savitljivi Huawei Mate Xs 2 stiže 18. maja

10304
10305
10306
10307
10308
10309