Greška

Došlo je do greške.

Kompaniji Apple preti ozbiljna kazna zbog namernog usporavanja uređaja

20.06.2022 09:17 | 0 Biznis IT
Kompaniji Apple preti ozbiljna kazna zbog namernog usporavanja uređaja

 

Najvredniji brend na svetu, kompanija Apple, suočava se tužbom od preko 900 miliona dolara (750 miliona funti) zbog namernog usporavanja svojih mobilnih telefona, prenosi Gizchina.

Korisnici ne zaboravljaju

Trenutno se priprema tužba Ujedinjenom Kraljevstvu protiv kompanije Apple, a glavni razlog za tužbu jeste namerno softversko usporavanje sledećih iPhone uređaja:

  • iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus
  • iPhone SE
  • iPhone 7 i 7 Plus
  • iPhone 8 i 8 Plus
  • iPhone X

altumcodefPx0cdZ1vuIunsplash.jpg

Kako se navodi u tužbi, proizvođač ovih mobilnih telefona je u firmware implementirao alat za upravljanje performansama koji je bio namenjen njihovom planskom i namernom usporavanju. Naravno, kompanija Apple korisnike njihovih uređaja nije obavestila o upotrebi takvog softvera, a nakon određenog vremena, Apple je usporavao performanse.

Nakon što je otkriveno o čemu se radi, kompanija je tvrdila kako se to dešava “zbog dobrobiti korisnika”. Apple je pokušao i da opravda postojanje takvog softvera tvrdnjama kako on zapravo postoji kako bi se performanse telefona unapredile, a njihovo pogoršanje pravdao degradacijom baterije. Na žalost po njih, sve je postalo sumnjivo jer se usporavanje nekako poklapalo sa najavama i izlaskom nove generacije telefona. Taman, da kupite novi, kad vam stari uspori. 

Tužba u Ujedinjenom Kraljevstvu

Džastin Gutman, borac za prava potrošača, finansiran od strane Balance Legal Capital, trenutno se nalazi u procesu podnošenja tužbe protiv kompanije Apple. On tvrdi kako je ova kompanija namerno sakrila pravu svrhu softverskog alata skrivenog u firmware i samim tim narušila korisničko iskustvo prilikom upotrebljavanja određenih iPhone uređaja.

williamhook9e9PD9blAtounsplash.jpg

U te svrhe pokrenut je i sajt na kome korisnici telefona koji su pogođeni namernim usporavanjem performansi mogu dobiti više informacija o samoj tužbi.

Apple je na sve to odgovorio sledećom izjavom “Nikada nismo i nikada nećemo uraditi bilo šta što bi narušilo korisničko iskustvo kako bismo ih naterali da kupe nov uređaj. Naš cilj je oduvek kreiranje proizvoda koje publika voli”.

Nije prvi put

Za kraj, setimo se 2020. godine i 113 miliona dolara koje je kompanija Apple već platila u nakon što je više od 30 saveznih država u SAD-u podnelo tužbu zbog istog problema – namernog usporavanja mobilnih telefona proizvedenih između 2014. i 2016. godine. Presedan u Americi je postignut, a uskoro ćemo videti šta će odlučiti sudstvo u Velikoj Britaniji.

danielromeroSG8V9r1BiIcunsplash.jpg

Koje su kategorije autonomnih vozila i šta svaka od njih znači?

Veštačka inteligencija izračunala šanse svakog tima na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru

10604
10605
10606
10607
10608
10609