Greška

Došlo je do greške.

Koliko je Incognito režim zaista inkognito?

20.05.2022 20:33 | 0 Software/Web
Koliko je Incognito režim zaista inkognito?

 

Prema rečima državnog tužioca savezne države Teksas, Kena Pakstona, pretraživač Google prikuplja korisničke podatke čak i kada koriste privatni režim za pretraživanje interneta. Zbog toga je podignuta optužnica protiv kompanije Alphabet (bivši Google).

Osnova za tužbu

Savezna država Vašington i okrug Kolumbija su državnim sudovima tokom januara tekuće godine podneli dve zasebne tužbe protiv kompanije Alphabet. Ove dve tužbe baziraju se na neiskrenim praksama praćenja lokacije koje narušavaju privatnost korisnika.

Pakston je tim tužbama nedavno dodao i svoju optužnicu zbog Incognito režima Chrome pretraživača. Prema njegovim rečima, Google implicira kako pretraživanje interneta korišćenjem Incognito funkcionalnosti omogućava korisnicima iskustvo bez praćenja istorije njihove pretrage i lokacije. Međutim, čini se kako to baš i nije istina.

Incognito režim je idealni alat koji omogućava pregledanje sajtova na osnovu kojih se može odrediti neki zdravstveni problem, politički stav, seksualna orijentacija ili pak želite da iznenadite nekoga poklonom, a ne želite da vas Google zasipa reklamama sajtova koje ste posećivali.

U stvarnosti, „Google prikuplja podatke koju su mu potrebni čak i dok internet pretražujete korišćenjem opcije za inkognito korišćenje“, kaže Pakston, a prenosi Reuters.

Private.jpg

Odgovor

Zvaničnici kompanije Alphabet odgovorili su na ove navode rekavši da je Pakston “Svoj slučaj izgradio na netačnim informacijama i zastarelim ubeđenjima. Mi oduvek radimo na unapređivanju privatnosti korisnika i pružamo kvalitetna rešenja za kontrolu praćenja lokacije”. Manje-više standardni korporativni “nismo mi, stvarno” odgovor.

Mogućnost za uspeh

Ima li nade za ovu tužbu? U januaru, sudija u saveznoj državi Arizoni odlučio je da se optužbe protiv kompanije Alphabet moraju izneti pred porotu. Dakle, tužba nije odbačena i očekuje se sudski proces.

Prema tome, možemo se nadati kako će i Ken Pakston uspeti da i svoju tužbu iznese pred porotu i napravi makar mali pomak u boljem očuvanju privatnosti korisnika na internetu. Svaki pomak, makar i najmanji, u tom smeru vredan je naše pažnje.

5 načina na koje Motorola edge 30 pro može da vam olakša posao

Predstavljanje novih Poco telefona (video)

10504
10505
10506
10507
10508
10509