Greška

Došlo je do greške.

Koji telefon ima najbolju kameru - 2022?

16.11.2022 19:35 | 0 Mobile
Koji telefon ima najbolju kameru - 2022?

Prošlo je više od godinu dana od kada smo radili prethodni uporedni test kamera, i ovoga puta stvari su se malo promenile. Umesto četiri velika proizvođača, ove godine imamo još dva ozbiljna takmičara u najvišoj klasi, to su Motorola i vivo. U poslednjih godinu dana mnogo se toga promenilo. Sony i Samsung su potpuno izdominirali na polju senzora kamera, a sve češće viđamo OmniVision senzore u sekundarnim kamerama na sve skupljim telefonima.

Pametni telefoni napreduju brzinom svetlosti, a čini se da su kamere i dalje najbitnija stavka koja interesuje kupce kada se odlučuju za svoje nove telefone – kada već to ne čine neki drugi argumenti jer većina telefona je sasvim pristojno brza, ekrani nemaju kud više, potrošnja se kreće u vrlo sličnim granicama. Tu su već i četvrte generacije telefona sa savitljivim ekranima, ali iako dobre, njihove kamere ne mogu da se mere sa pravim flagship modelima. Mada ko zna, videćemo da li će se možda već dogodine neki od njih naći na našem uporednom testu kamera.

200 MP

Nedavno je probijena barijera od 200 MP, kada je rezolucija senzora kod pametnih telefona u pitanju. Motorola edge 30 Ultra ponosno nosi Samsung HP1 senzor sa monstruozno velikim brojem piksela, a Xiaomi 12S Ultra je prikazao najveći i najviše iskorišćeni senzor po fizičkim dimenzijama ugrađen u pametni telefon. Ako ste propustili neku od pomenute dve recenzije, obavezno se vratite i pogledajte, a mi ćemo ubaciti linkove ka detaljnim recenzijama svih telefona u opis ovog videa, jer ne čine samo kamere pametne telefone.

Odavno smo utvrdili da rezolucija senzora ne garantuje najbolji kvalitet slike, iako mnogo megapiksela uvek zvuči impresivnije. Osim kada je Apple u pitanju. Samsung i Sony sa svojim senzorima suvereno dominiraju i bez mnogo dileme, knjiga se tu svela na dva slova. Ipak, konačni kvalitet slike zavisi od mnogo faktora. Prvi je sočivo koje kamera koristi, sa njegovim otvorom blende i fizičkim mogućnostima. Nakon toga tu je stabilizacija sočiva ili senzora, koja eliminiše neželjene kretnje hiljadama korekcija u sekundi, a onda na red dolaze senzor, procesor za obradu slike, popularni ISP, te softverska obrada, sa veštačkom inteligencijom i mnogim drugim međukoracima.

Ovo znači da jedan senzor sa faktički identičnim sočivima na dva telefona sa istim čipsetom može da ima drugačije fotografije zbog drugačije podešene softverske kompresije i naknadne obrade.

Kompletne zasluge za ovaj uporedni test idu na Markovu adresu koji je zajedno sa Neksijem proveo dan od jutra do sutra kako bi zabeležili sve ono što ćete danas imati priliku da vidite. Analizirao je slike, što bi se reklo, obnevideo je dok sve ovo nije prveo kraju: ogroman broj fotografija, veliki broj videa, poređenja, pravljenja tabela. Ovo nije posao, slikamo i to je to. Naročito što je reč o najboljim telefonima na svetu i niti jedan od ovih telefona nema loše kamere. Tim je posao teži, kako prepoznati te male, suptilne razlike i na kraju biti pravičan – najlakše je to zbrzati, pozvati se na neke druge svetski priznate medije od kojih neki na svaka dva meseca izbace video koji glasi, najbolja kamera je sada ova. Da li je zaista tako? I pred Markom je bio ogroman zadatak ovog puta, ja sam ovde kao prezetntator njegove analize i da sav njegov trud poštedim pitanja – gde je Peca. Ali želim da znate da je ovo njegov u prvom redi i Neksijev masterpiece test i da imam puno poverenje u njega – ko god od nas dvojice testirao, ocenjivao, to je stav Benchmarka.

Nove generacije

Što se trenutka u kome smo odlučili da radimo ovaj test tiče: kada god da smo se odlučili da obavimo test, neko bi rekao: a što niste sačekali još mesec dana da izađe XY generacija nekog telefona. Nažalost, proizvođači telefona imaju svoju dinamiku. Samsung svoju flagship seriju predstavlja početkom godine, Apple u jesen, vivo i Honor će to da urade u narednih mesec dana, a Huawei ima dva flagship telefona godišnje. A gde su Xiaomi i Motorola…prošle godine smo imali sveži S21 Ultra, Mi11 Ultra i malo striji Mate 40 Pro i iPhone 12 Pro Max. Sada je situacija drugačija, najstariji u konkurenciji je S22 Ultra, za njim sledi par meseci mlađi Vivo X80 Pro, dok su ostali učesnici ovog uporednog testa vrlo sveži, nema ni dva meseca kako su tu

Priča je komplikovana, a mi smo iskoristili jedinstvenu situaciju kada smo na testu imali Xiaomi 12S, telefon koji se ne prodaje kod nas a o kome se baš mnogo govorilo, a kako nam novi Pixel nije stigao na vreme, morali smo da se odlučimo, i izbor je pao da ne čekamo Pixel, već ćemo se na njegove performanse fokusirati u zasebnom testu. Uostalom, njegova zastupljenost na našem tržištu je u rasponu statističke greške jer ga u zvaničnoj prodaji nema. Žao nam je što nam se sve nije poklopilo kako bi i Pixel 7 Pro bio u konkurenciji ali onda ne bi bilo Xiaomi 12S Ultra telefona

Tokom testiranja smo sve telefone ažurirali na najnoviju dostupnu verziju softvera na dan snimanja – 19. oktobar, a trudili smo se da pokrijemo sve bitne parametre kada su kamere u pitanju. Iako većina telefona ima svoje profesionalne režime koji dozvoljavaju dodatno čačkanje i podešavanje, testovi su obavljeni na automatici, otprilike u režimima u kojima ih koristi 90% nas, i smatramo da je to jedini relevantan parametar kvaliteta kamere. Džabe vam što je kamera dobra, ako vam treba pet minuta da je podesite kako treba. I to je jedini realno objektivan način da sve učesnike dovedemo u istu situaciju.

Svi su tu

Od telefona koji su prošle godine bili na testu dobili smo nove generacije: Apple iPhone 12 Pro Max je zamenio sveži iPhone 14 Pro Max. Huawei Mate 40 Pro je zamenio Mate 50 Pro, Motorola edge 30m Ultra predstavlja usamljenu kategoriju modela sa senzorom od 200 MP, Samsung Galaxy S21 Ultra je porastao za jedan broj – do S22 Ultra. Vivo X80 Pro nam se takođe pridružio kao novitet i kao telefon koji je mnogo uradio na polju kamera, posebno zahvaljujući saradnji sa kompanijom Zeiss. I naravno, Xiaomi 12S Ultra sa Sony IMX989 senzorom koji na papiru dominira u odnosu na sve ostale, ali i Leica magijom, koja se sa Huawei telefona preselila na Xiaomi modele.

Testirali smo glavnu, telefoto, ultra-širokougaonu i selfi kameru po danu, u sumrak, noću, u makro režimu, u pokretu, napolju, unutra… Trčali smo sa telefonima da proverimo ko ima najbolju stabilizaciju, dosađivali ljudima u šetnji da proverimo fokusiranje, pili pivo da izmerimo ko pravi najbolje brze fotografije, šetali mostom da napravimo scene u kojima većina telefona padne u nesvest, zaustavljali saobraćaj zbog nekoliko kadrova i mnogo toga što ide u rok službe, ali to je tako, jer da nije ne bi bilo zanimljivo ni vama, a ni nama.

Mogli smo da stavimo telefone na stativ, kao što to neki rade, da napravimo scenu, upalimo svetlo i izmerimo koja je kamera najbolja. Ali to vas ne zanima, jer vam ne stoji stativ u zadnjem džepu i kada nešto lepo vidite nemate mogućnost da zaustavite vreme na dva minuta da namestite telefon, dodate osvetljenje i škljocnete najbolju fotografiju. Onoliko koliko je bitan kvalitet kamere, podjednako je bitno da i ta kamera na automatici pravi dobre fotografije. Za sve ostale tu su mirrorless i DSLR aparati i oprema.

Proverite ko se grebe o vaš Netflix nalog i izbacite uljeze

Samsung Galaxy S23 za Evropu će imati specijalnu bržu verziju Snapdragon 8 Gen 2

10104
10105
10106
10107
10108
10109