Greška

Došlo je do greške.

Koji operativni sistem je bezbedniji: Android ili iOS?

16.05.2022 17:45 | 0 Mobile
Koji operativni sistem je bezbedniji: Android ili iOS?

 

Suštinski, bezbednost ne čine samo softverske ispravke koje stižu na svakih mesec dana, bezbednost jednog modernog mobilnog operativnog sistema ima mnogo više aspekata, uključujući i bezbedne aplikacije, ali i kontrolu pristupa za decu.

Treba da razumete da pitanje koji je OS bezbedniji nije isto za sve nas. Nekome su prioritet ažuriranje i ispravke, drugima aplikacije, a trećima kontrola nad uređajem.

iOS je manja meta

Za one koji kreiraju maliciozne aplikacije i skripte nije mnogo bitno da li koristite Android ili iOS, ali činjenica je da u aprilu 2022. godine po globalnim statistikama koje redovno ažurira StatsCounter Android drži skoro 72% svih mobilnih operativnih sistema na svetu, a iOS uređaja ima 27,68%. Ovo znači da je iOS manje privlačan, jer ga manje ljudi koristi, ali nikako ne znači da iOS nije meta napada i da ovi operativni sistemi nemaju bezbednosne propuste.

iPhone13.jpg

Android ima više potencijalnih meta

Sa druge strane, ako napravite malicioznu aplikaciju za Android operativne sisteme, veća je šansa da će neko zagristi udicu, jer ima mnogo više telefona. Da ne govorimo o tome da je praksa da proizvođači telefona koji koriste Android OS posle dve ili tri godine prestaju sa bezbednosnim ispravkama, što ove telefone čini podložnijim napadima. Poređenja radi Apple danas nudi bezbednosna ažuriranja za iPhone 6S i novije uređaje, što znači punih sedam godina.

App Store je definitivno bezbednija pijaca aplikacija nego Google Play, jer Apple ima vrlo striktnu politiku provere aplikacija, koja je kod Google mnogo labavija. U praksi ovo znači da je mnogo teže da neka loša aplikacija prođe na iOS nego na Android sa zvanične prodavnice, ali nije da se to nije dešavalo.

iPhone13.jpg

 

Nema instalacije van App Store

Dodajte tome da se trudi Apple iz petinih žila da onemogući instalaciju aplikacija van zvanične prodavnice, što se definitivno može smatrati bezbednosnim aspektom koji ne treba zanemariti.

Trenutno Apple više brine o privatnosti korisnika nego Google, što znači da je manja šansa da instalirate aplikaciju koja će tražiti pristup svemu: od kamere i mikrofona, do pristupa kontaktima, SMS aplikaciji i Bluetooth konekciji, bez nekog preterano dobrog razloga.

Roditeljska kontrola

Roditeljska kontrola je aspekt koji je dobar na obe strane i ako želite, ima mnogo načina da vaša dece budu bezbedna dok koriste telefone, bilo da blokirate određenu vrstu sadržaja ili ograničavate korišćenje aplikacija.

Kako ostati bezbedan na iOS i na Android OS-u?

Najveći broj bezbednosnih pretnji nisu tehnologije, već trikovi poput lažnih mejlova od banaka i drugih finansijskih institucija, aplikacije koje vas vode na sumnjive lokaciji ili traže kreditnu karticu da nešto provere. Vodite se zdravim razumom, jer ako je nešto previše dobro da bi bilo istinito, onda verovatno i nije, a nijedna od pomenutih stvari nema ograničenje na Android ili iOS.

iPhone13.jpg

 

Ono što svako od nas može da uradi jeste da ima najnoviju verziju operativnog sistema i aplikacija. Nije preporučljivo korišćenje jedne šifre i korisničkog imena za različite sajtove, posebno jer se često dešava da podaci procure, a onda ste u problemu. Ne treba zaboraviti ni da telefoni nude dodatne nivoe zaštite pristupa poput PIN koda, otiska prsta, lica ili dvofaktorsku autentifikaciju, koju nikako ne treba zanemarivati.

Ako ispratite ovih nekoliko saveta i slušate zdrav razum, nije mnogo bitno da li imate iOS ili Android, bitno je kako se ponašate i koliko ste obazrivi. A burek? To procenite sami, mi odosmo na četvrtinu sa sirom...

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Pravi primer da tanki i elegantni telefoni ne moraju da budu skupi

Pažljivo sa NFT transakcijama

10104
10105
10106
10107
10108
10109