Greška

Došlo je do greške.

Ko su finansijeri koji stoje iza Maskove kupovine Twitter mreže i šta očekuju od svojih investicija?

07.11.2022 12:48 | 0 Biznis IT
Ko su finansijeri koji stoje iza Maskove kupovine Twitter mreže i šta očekuju od svojih investicija?

Iako je nesumnjivo imao dovoljno novca da sam kupi Twitter, Mask je ipak biznismen, pa je odigrao pametno i organizovao nekoliko interesenata koji bi podržali ovaj ceo projekat. Ta nova družina sadrži lične Maskove bogate prijatelje, ali i holding kompanije sa Bliskog Istoka, kao i lica dobro poznata iz kripto sveta, piše Gizmodo.

Zbog čega je ovo bitno?

Kada vam neko pozajmi novac da kupite neku kompaniju, taj novac ima svoju cenu, a ta cena je često ili kamata ili učestvovanje u donošenju odluka. Ovo znači da Mask mora da učini Twitter ponovo profitabilnim, ali i da zadovolji apetite svih onih koji su investirali u ovaj poduhvat, a priča se da je u pitanju više od 20 raznih kompanija, banaka i bar jedan saudijski princ.

Pauziranje oglašivača

Od petka, kada je krenulo masovno otpuštanje radnika, veliki deo oglašivača pauzirao je svoje reklame ne ovoj mreži, jer nisu sigurni u kojem smeru će se kretati Twitter. Među oglašivačima koji su prestali sa reklamama nalaze se VW grupa (uključujući Audi, Porsche i Bentley), General Motors, Toyota (Tesla konkurent), Pfizer, Mondalez i drugi.

S obzirom na to da je na kormilu Twitter mreže ekscentrični milijarder koji je očito dobar u svom poslu, ali ima više od dvadesetak investitora čije mišljenje mora da ispoštuje, jasno je da to unosi nemir kod oglašivača. Pauziranje oglašavanja znači i ozbiljnu rupu u prihodima kompanije koja se bori da ostane profitabilna.

 

 

Trka je već izgubljena?

Uprkos nadanjima da će stvari da se promene, treba napomenuti da je ceo proces kupovine Twitter mreže već ozbiljno uzdrmao vrednost kompanije, pa je inicijalno dogovorena cena od 54,2 dolara po deonici mnogo veća od realne cene deonica u trenutku kupovine. Mnogi investitori su pre kupovine bili srećni jer su mislili da se odustalo od dogovora da se kompanija koja vredi 10 do 12 milijardi dolara kupi za 44 milijarde. MVP (Manhattan Venture Partners) investiciona kuće je uložila 7,1 milijardu dolara u Maskovu kupovinu Twitter mreže.

Ukoliko se trend oglašivača koji odustaju od reklama nastavi Twitter bi mogao da bude u ozbiljnom problemu. Ne treba zaboraviti da je kupovinom Twitter mreže Mask na sebe preuzeo i 13 milijardi duga koje je u tom trenutku Twitter imao, i da je potreban ozbiljan plan da se sve to otplati.

Mask tompus

Najbogatiji čovek na svetu

Pored investitora, najveći deo troška podneo je sam Mask, koji je uložio 25 od 44 milijarde dolara u ovu kupovinu, a možda i najveći problem u celoj priči predstavlja činjenica da se ni dan danas ne zna ko su drugi investitori i koji su njihovi planovi.

Da bi imao 25 milijardi dolara, Mask je morao da proda deonice kompanije Tesla i da založi jedan deo deonica da bi mogao da dobije pozajmice kod banaka. U ovom trenutku, Mask je i dalje najbogatiji čovek na svetu, sa neto imovinom od malo ispod 200 milijardi dolara, što je ovih dana blisko ukupnoj vrednosti kompanije Meta.

Biće interesantno da se proprati kako će ova velika frka oko Twitter mreže da utiče na Maskovo bogatstvo i njegov ugled od kojeg mnogo toga zavisi.

Qualcomm priprema prvi procesor sa NUVIA tehnologijom za laptop i desktop računare

Intel poriče glasine da je ograničio upotrebu ARC grafičkih karti isključivo za svoju platformu

10604
10605
10606
10607
10608
10609