Greška

Došlo je do greške.

Ključne stvari koje su najavljene na Microsoft Build 2022 konferenciji

06.06.2022 11:37 | 0 Biznis IT
Ključne stvari koje su najavljene na Microsoft Build 2022 konferenciji

 

Kao što ste mogli da vidite na našem sajtu, jedna od radionica koje su održane imala je dva govornika iz Microsoft razvojnog centra iz Beograda, Milicu Kostić i Srđana Božovića. Ovde smo imali prilike da čujemo put kojim je Srđan od građevinskog inženjera došao do vođe softverskih projekata i Microsoft MVP-ja.

Od svojih početaka, od MS-DOS Basic-a do stvaranja Visual Studio Code-a i kupovine GitHub-a, Microsoft je bio kompanija za platformu i alate – koju su izgradili programeri za programere. Microsoft Build konferencija je jedan od načina na koji Microsoft podseća na svoje korene.

Azure AI

Microsoft Azure AI donosi dva ažuriranja za Azure Cognitive Services kako bi pomogao programerima da primene visoko-kvalitetne modele kao API-je i efikasnije i odgovornije unesu jezičke mogućnosti u svoje aplikacije. Azure OpenAI Service, Azure Cognitive Services, sada je dostupna za pregledanje. Odobreni klijenti mogu da pristupe različitim modelima iz OpenAI-a, uključujući GPT-3 baznu seriju (Ada, Babbage, Curie i DaVinci), Codex seriju i ugradne modele, sa poslovnim mogućnostima Azure plartforme.

Azure

OpenAI usluga pomaže korisnicima da omoguće nove mogućnosti zaključivanja i razumevanja za pravljenje najsavremenijih aplikacija za slučajeve korišćenja kao što su pomoć pri pisanju, generisanje koda i razumevanje nestrukturiranih podataka. Sa funkcijama kao što su fino podešavanje i ugrađena odgovorna veštačka inteligencija, korisnici takođe mogu da prilagode model svojim specifičnim potrebama kako bi otkrili i ublažili štetnu upotrebu.

Ostale Azure inovacije

Microsoft je na konferenciji pričao i o drugim unapređenjima i inovacijama Azure platforme. Ovde pričamo o Cloud Native i App Platformi, Azure Data, Azure Hybrid, Azure Infrastructure, modernizaciji platforme i alatima za razvojne timove: Dev Box, GitHub OpenID Connect, .NET Multi-platform App UI i drugima.

Dev Box je nova alatka za programere koja omogućava više pristupa cloud radnim stanicama visokih performansi koje su unapred konfigurisane za određene projekte. Microsoft veruje da će to pomoći da se ubrza vreme uključivanja i poteškoće pri prebacivanju između zadataka. Dev Box će timovima programera olakšati razvoj infrastrukture aplikacija pomoću šablona zasnovanih na projektima koji uspostavljaju doslednost i najbolje prakse.

Pomenućemo i Azure migration, jer je Microsoft dodao nove mogućnosti kako bi se pojednostavio proces cloud migracije i modernizacije za kompanije. Oni uključuju grupisanje zavisnih Hyper-V virtuelnih mašina kako bi sve komponente bile uključene tokom migracije na Azure. Korisnici imaju veću kontrolu nad procesom migracije, uključujući i opciju pauziranja koja vam dozvoljava da sve obavite u periodu kada to vašoj organizaciji najviše odgovara.

Microsoft 365

Nove Microsoft Teams alatke omogućavaju programerima da kreiraju bogatija iskustva koja se pojavljuju u toku rada ljudi kada se dopisuju, na kanalima, pozivima i sastancima Teams aplikaciji. Live Share je nova kolaboraciona opcija koja omogućava članovima Teams sastanka novi vid interakcije sa deljenim aplikacijama direktno u Teams prozoru sastanka i još mnogo toga.

Microsoft 365

Novi alati za razvojne timove omogućiće implementaciju kolaboracionih funkcionalnosti kao što su ćaskanje i sastanci u Microsoft Power Apps. Takozvani „low code alati“ (oni koji ne zahtevaju pisanje velike količine koda) omogućavaju jednostavnu integraciju Microsoft 365 i Teams komaboracione mogućnosti, uključujući Chat, Meetings, Tasks, Files i Approvals u Power App.

Implementacija se obavlja prevlačenjem kolaborativnih mogućnosti, kao što su sastanci u line of business (LOB) aplikacije, kako bi korisnici mogli da imaju jednostavnu saradnju tokom rada u ovim aplikacijama.

Microsoft Teams Toolkit za Visual Studio Code i Visual Studio omogućava programerima da kreiraju, prave, otklanjaju greške i objavljuju aplikacije za Teams na vebu i mobilnim uređajima za nekoliko minuta. Ovo štedi vreme programerima automatizacijom konfigurisanja preko portala, šablona resursa u oblaku i kontinuirane integracije i kontinuirane isporuke (CI/CD) radnih tokova.

Novi App Compliance Automation alat za Microsoft 365 pomaže nezavisnim timovima za razvoj softvera da usaglase svoje aplikacije sa industrijskim standardima koje zahteva Microsoft 365 sertifikacija. Bez ovog alata, softver je morao da prođe kroz proces ručne Microsoft 365 sertifikacije koja obuhvata usaglašenost i bezbednosne aspekte, pa će novi alat automatizovati veliki broj koraka u procesu validacije i smanjiti potrebno vreme.

Power Platform

Microsoft Power Pages je low code platforma za razvoj i hostovanje, idealna za pravljenje veb-sajtova usmerenih na poslovanje, omogućavajući low code kreatorima i profesionalnim programerima da dizajniraju, konfigurišu i objavljuju sajtove za desktop i mobilne uređaje kroz fluidno, vizuelno iskustvo.

Do sada je Power Pages postojala kao opcija u okviru Power Apps zvana Power Apps portal, a sada će postati peti član Power Platform porodice kao zasebni deo Power Platform portfolija.

Windows programeri sada imaju nove igračke

Pored .NET MAUI, Microsoft je najavio da je Windows podsistem za Android koji omogućava Windows 11 da pokreće Android aplikacije sada dostupan na Android Open-Source Project 12.1. Dostupan je i kao preview u Microsoft Store, a dolazi sa novim funkcijama kao što su otvaranje prozora, promena veličine, poboljšano umrežavanje i integracija alata za programere.

vidzeti.jpg

Microsoft je kasnije ove godine rekao da će programeri moći da urade više sa vidžetima u Win32 i progresivnim veb aplikacijama (PVA) na Windows 11. Za Windows uređaje koji rade na ARM procesorima, Microsoft je najavio lanac alata za programere koji je izvorni ARM koji uključuje kompatibilne verzije Visual Studio-a 2022, VC++, .NET & .NET Framework. Microsoft je takođe rekao da radi na podršci OpenJDK, Pithon, LL VM, Node i Git kao projektima otvorenog koda za ARM64.

Još reklama

„Da bi pomogli programerima da korisnici češće dolaze do njih u Microsoft Store u Windows operativnom sistemu“, Microsoft je najavio funkciju pod nazivom Store Ads (oglasi u prodavnici). „Ovo će pomoći programerima da kreiraju oglasne kampanje koristeći Microsoft platformu za oglašavanje i prikažu oglase za svoje aplikacije većem broju korisnika.“ Super za programere, ne tako super za korisnike.

reklame.jpg

Metaverzum

Tokom uvodnog govora, CEO kompanije Microsoft, Satja Nadela je našao vremena da priča i o metaverzumu, kao i o scenarijima korišćenja metaverzuma koji su već tu. Možda je ovo bio samo osvrta, a možda je CEO jedne od najmoćnijih tehnoloških kompanija na svetu nagoveštavao smer u kojem će Microsoft ozbiljno razmišljati u budućnosti? Prosudite sami.

Vivo sprema punjač snage 200 W

Apple predstavio M2 procesor i novi MacBook Air

10604
10605
10606
10607
10608
10609