Greška

Došlo je do greške.

Kineski proizvođači započinju proizvodnju DDR5 memorija

21.02.2022 18:21 | 0 Hardver
Kineski proizvođači započinju proizvodnju DDR5 memorija

Kako bi izbegli zavisnost od proizvoda inostranih dobavljača u vidu vitalnih komponenti računara, kineski proizvođači čipova su napravili odlučujući proboj na polju razvoja i proizvodnje DDR4 i DDR5 memorijskih čipova i modula. Najnovija vest iz Kine, govori u prilog ove tvrdnje jer je kompanija Hefei Changxin započela proizvodnju DDR5 memorija na bazi 17nm tehnologije izrade tranzistora. Ovo je velika vest jer su do sada memorije kao strateški proizvod IT industrije, bile uglavnom pod kontrolom velikih zapadnih kompanija, uključujući tu i najveće južno-korejske proizvođače.

Ovim se zapravo ruši monopol zapadnih kompanija, što im se svakako neće svideti jer vodi slobonom formiranju cena na tršištu DRAM memorija, tačnije rečeno padu cena usled veće ponude čime se definitvno smanjuju profitne stope. Elem, Hefei Changxin je uspeo da tokom protekle dve godine 2020. i 2021. poveća proizvodnju silicijumske podloge od kojih se izrađuju čipovi sa 45000 jedinica mesečno na 60000. Zacrtani cilj za 2022. je čak 120000 silicijumskih “kolača” na mesečnom nivou, čime će duplirati obim proizvodnje u odnosu na prethodnu godinu. Projektovani cilj kapaciteta ove kompanije je 300000 mesečno, kada će postati igrač sa većom ulogom na tržištu memorija.

CN_DDR4.jpg 

Proširenje kapaciteta je izazov koji stoji pred ovom kompanijom ukoliko želi da uhvati priključak sa vodećim proizvođačima u ovoj branši. Obirom da iz kineskih izvora dolaze vrlo šture informacije, nagađa se da je glavni cilj potpuno osvajanje 10nm 10G5 postupka kojim će se proizvoditi DDR5 i LP DDR5 memorija, a spominje se i izrada GDDR6 čipova.

Što se tiče trenutne sposobnosti izrade DDR5 memorije aktuelan je 17nm proces, a pretpostavlja se da je u proizvodnji prva tzv pilot generacija 10nm čipova kao rezultat osvajanja 10G1 procesa. Realnost je takođe i 19nm postupak kojim se dobijaju DDR4 i LPDDR4 memorije.

Matična kompanija pod čijim okriljem posluje pomenuti Hefei Changxin, a čija je osnovna delatnost proizvodnja memorijskih čipova, sprovela je temeljnu industrijsku i komercijalnu reformu. Podatak da se kinseski proizvođač ne šali i da ozbiljno ulaže u dalji razvoj, jeste privlačenje 19 novih akcionara među kojima su neka od najvećih imana kineske IT industrije poput kompanija Alibaba Network Technology Co. i China Orient Asset Management Co., Ltd.

Nakon što su uspešno osvojili proizvodnju procesora i NAND memorije, kineski proizvođači kod nas mahom prisutni sa egzotičnim proizvodima na malim oglasima, od sada marširarju i tržištem DRAM memorija. Ostaje da vidimo jesu li sposobni da uhvate korak sa najvećima i ostvare neku značajniji ulogu na globalnom tržištu.

 

Izvor: Techwebl

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Najzad pad cena grafičkih karti usled nižih cena kriptovaluta

Kako se vremena menjaju – do pre nekoliko godina neugledna konkurencija, a sada glavni partner u strategiji oporavka

10203
10205
10206
10207
10208
10209