Greška

Došlo je do greške.

Kineski naučnici napravili kvantni procesor 60 hiljada puta brži od trenutnih superkompjutera

07.11.2021 13:36 | 0 Hardver
Kineski naučnici napravili kvantni procesor 60 hiljada puta brži od trenutnih superkompjutera

 

U toku je trka za razvoj kvantnog računara koji može nadmašiti konvencionalni superkompjuter, a istraživači iz celog sveta vuku punom parom napred. Ako se skaliraju na adekvatne veličine, kvantni računari predstavljaju najveći korak napred u računarstvu decenijama unazad, noseći potencijal da naše trenutne mašine ostave daleko za sobom, ali značajne prepreke i dalje ostaju.

Sada je tim istraživača iz Kine kreirao superprovodni kvantni procesor sa 66 funkcionalnih kubita koji je, kada se suočio sa složenim zadatkom uzorkovanja, bio u stanju da prođe čak i najmoćnije superkompjutere i završi ga za samo delić vremena. Ono što istraživanje čini tako impresivnim je kako ono pokazuje ogroman skok ka kvantnom primatu, prekretnicu u kojoj kvantni računari završavaju zadatak koji je neizvodljiv za konvencionalni računar. Istraživanje je objavljeno u Phisical Review Letters.

Tim predvodi Jian-Wei Pan sa Univerziteta nauke i tehnologije u Kini, koji je proizveo i ovaj superprovodni procesor i alternativni sistem koji koristi fotoniku, ili svetlost. Da bi postigao kvantni primat, tim je imao za cilj da koristi 'probleme uzorkovanja' kao svoj računarski zadatak, koji uključuje probleme čija rešenja nisu samo singularna, već višestruki slučajni 'uzorci' duž distribucije verovatnoće. Sa tako ogromnim potencijalnim rezultatima, moguće je stvoriti problem uzorkovanja koji konvencionalni računar ne može izvodljivo da reši, ali kvantni računari mogu, i na taj način demonstrirati kvantnu prednost.

 

kvantniprocesor.jpg

 

U tom cilju, Pan i kolege moraju da unaprede kvantne procesore. Kvantni računari koriste kubite za obradu podataka, a stvaranje održivog kvantnog sistema zahteva kvantne procesore koji uključuju više kubita nego što je trenutno moguće. Najveći kvantni procesori trenutno mogu da obrađuju oko 50 kubita, uglavnom zbog fizičkih ograničenja na čipu. Panov novi podesivi superprovodni procesor, nazvan Zuchongzhi, ima 66 funkcionalnih kubita.

Kada mu je predstavljen izuzetno složen problem uzorkovanja, za koji istraživači procenjuju da je 2-3 puta zahtevniji od prethodnih problema dodeljenih kvantnim procesorima, Zuchongzhi ga je završio za 1,2 sata. Pan i kolege očekuju da će za isti problem biti potrebno 8 godina da ga završe trenutno najmoćniji superkompjuteri.

U ovom slučaju, istraživači su koristili samo 56 kubita za problem uzorkovanja, što je 3 kubita više od prethodne tvrdnje o primatu od strane Google-a. Međutim, čak i tako mali skok zahteva mnogo više računarske snage da bi se završio za konvencionalni računar, nadamo se da će učvrstiti njihovu tvrdnju o primatu.

 

Pogledajte još: Overkloker pogurao Intel Core i9-12900K na 8GHz

Svaki put kada istraživači tvrde primat, nailaze na jak skepticizam. Takav skepticizam uključuje misao da se najidealniji algoritmi za taj posao ne koriste kada se konvencionalni računari suprotstave kvantnim opcijama, ali sa takvim povećanjem u odnosu na prethodne tvrdnje, Pan i kolege se nadaju da će u potpunosti rešiti debatu o tome da je primat postignut.

Dakle, šta sve ovo znači? Prvo, što se tiče problema sa uzorkovanjem, čini se da su kvantni računari konačno znatno bolji od konvencionalnih opcija. To ne znači da su još uvek praktični – potrebno je mnogo više inovacija pre nego što se kvantni računari koriste za stvarne zadatke, a to se verovatno neće dogoditi uskoro. Međutim, postoji velika mogućnost da bi za neke računarske zadatke kvantni procesori mogli biti savršeno rešenje i da bi mogli da vide upotrebu u nišnim scenarijima u budućnosti.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Honor 60 serija zakazana za 1. decembar?

Apple iPad 9 generacija 2021 - recenzija

10203
10205
10206
10207
10208
10209