Greška

Došlo je do greške.

Kineski GPU rival po snazi jednak RTX 3060Ti, košta samo 245 dolara

13.11.2022 13:50 | 0 Hardver
Kineski GPU rival po snazi jednak RTX 3060Ti, košta samo 245 dolara

Kineska kompanija Moore Treads započela je u petak prodaju svoje najnovije MTT S80 grafičke kartice bazirane na sopstveno razvijenoj “Chunxiao” arhitekturi namenjene klasičnim PC desktop računarima. Ovaj model grafičke karte obećava performanse računara uporedive sa Nvidia GeForce RTX 3060 Ti, ali njegove performanse u stvarnom gejming scenariju, za sada ostaju nepoznate. U međuvremenu, kartica se može kupiti na JD.com, prodavnici koja isporučuje pošiljke širom sveta. Vest deluje sjajno, ali kako to u svakoj bajci biva, postoji jedna kvaka.

Grafička karta MTT S80 kompanije Moore Threads zasnovana je na grafičkom procesoru kompanije Chunxiao koji sadrži 4096 “šejder” procesora, 128 tenzor jezgara, 256 jedinica za obradu tekstura i 256 procesora za renderovanje finalnih kadrova koji se prikazuju na ekranu. GPU radi na taktu od 1.80 GHz. Pored toga, kartica ima na raspolaganju 16 GB GDDR6 memorije sa brzinom prenosa podataka od 14 GT/s povezane sa grafičkim procesorom pomoću magistrale širine 256-bita.

Sa tačke gledišta računarskih performansi, MTT S80 isporučuje do 14.4 FP32 TFLOPS, nešto malo manje od performansi Nvidia GeForce RTX 3060 Ti (16,2 FP32 TFLOPS), koja je jedna od najpopularnijih grafičkih kartica današnjice. U međuvremenu, stvarne performanse MTT S80 AIB-a u realnim igrama tek treba da se testiraju, obzirom da se radi o potpuno novoj i do sada ne isprobanoj arhitekturi grafičkog procesora.

Nova grafička karta dolazi sa drajverima koji podržavaju Microsoft DirectX programski interfejs, Khronos Group OpenGL/OpenGL ES, sopstveni MUSA i više specijalizovanih API-ja. Međutim, Moore Threads otvoreno kaže da je njegova DirectX podrška na samom početku, takoreći u povojima i da je u početku podržano samo 20 najpopularnijih naslova:  Call of Duty, Crossfire, Counter-Strike, Diablo 3, League of Legends, itd. Dakle, nemojte očekivati mnogo od ove kartice, bar za sada. U međuvremenu, kompanija kaže da blisko sarađuje sa Unity i Unreal Engine programerima, kao i dizajnerima aktuelnih igara, a sve kako bi osigurala kompatibilnost i performanse u radu sa dva najpopularnija gejming modula.

Grafički čip Chunxiao takođe ima sposoban media procesor,  koji može da obrađuje AV1, H.264 i H.265 codec formate za 8K video. Nažalost, Moore Threads ne otkriva koji plejeri podržavaju njegovu mogućnost hardverskog video dekodiranja. Na fotografijama štampane ploče MTT S80 modela možemo videti da ima: tri DisplaiPort 1.4 i jedan HDMI 2.1 interfejs.

 Moors_Threads_MT_S80_graficka_karta_s.jpg

Zanimljivo je da je MTT S80 prva grafička kartica na svetu sa podrškoma za PCIe 5.0 x16 interfejs, pošto Nvidia Ada Lovelace GPU i dalje podržavaju PCIe Gen4 magistralu. AMD tek treba da otkrije interfejs svojih najnovijih RDNA 3 modela, posebno se to odnosi na  Radeon RX 7900 XT i Radeon 7900 XTX flegšip modele.

Još jedna začkoljica prilikom kupovine je činjenica da se za sada MTT S80 grafička karta nudi samo u kompletu sa ASUS TUF Gaming B660M-Plus D4 matičnom pločom. Međutim, kada se cena podeli prema važećim vrednostima koje su aktuelne na internet prodaji, ispada da grafička karta košta oko 245 US$, a što je prilično povoljno obzirom na kategoriju performansi.

Ipak, ostaje još dug put ispred kineskih proizvođača da se dokažu performansama i kompatibilnošću. Povrh svega tu je i onaj odlučujući momenat ulaska na tržište koje je itekako zaštićeno poslovnim interesima i barijerama, naročito kada je u pitanju pristup zapadnim tržištima od strane dalekoistočnih proizvođača. Ta činjenica je posebno istaknuta u svetlu aktuelnih sankcija koje su uvele SAD kineskoj industriji na polju visoke tehnologije, a što bi itekako stvorilo nepremostivu barijeru kompaniji koja je usko fokusirana na krajnje korisnike, kao što je to u ovom primeru Moore Threads! 

Microsoft zaustavio uvođenje Windows 11 22H2 zbog problema sa igrama

Stiže Google Pixel 7a sa 90Hz ekranom, bežičnim punjenjem i boljom kamerom

10203
10205
10206
10207
10208
10209