Greška

Došlo je do greške.

Kineski čipovi su kvarljiva roba, 40% je škart

19.10.2022 11:15 | 0 Biznis IT
Kineski čipovi su kvarljiva roba, 40% je škart

Ruske tehnološke kompanije su primetile nešto čudno u vezi sa pošiljkama čipova koje su dobijali od kineskih proizvođača. Prema navodima Komersanta, ruskim dnevnim novinama posvećenim politici i biznisu, ispostavilo se da je 40% ukupnih kineskih pošiljki čipova - neispravno.

To znači da se škart u poslednje vreme povećao za 1900 %. Iako ne možemo da sugerišemo da su te dve stvari povezane, Kommersant primećuje da je pre invazije na Ukrajinu stopa neispravnih uređaja iznosila svega 2%. Novine, citiraju anonimni izvor koji u svojoj priči, prebacuje krivicu na Covid-19 pandemiju i na ekonomske sankcije uvedene Rusiji u skorije vreme, a što je poremetilo uobičajene izvore snabdevanja i primoralo je da uvozi poluprovodnike sa sivog tržišta.

neispravan_cip.jpg

Obzirom na činjenicu da mnogi moderni uređaji i delovi vojnog hardvera - zahtevaju puno različitih  proizvoda iz industrije poluprovodnika, čak i stopa neispravne robe od 2% se smatra neprihvatljivom. Isporuka 40% neispravnih čipova znači da je u osnovi nemoguće napraviti bilo šta bez gubljenja značajnog vremena i truda zbog činjenice da se sve prethodno nabavljeno iz sivog kanala, mora temeljno testirati i isprobati.

Komersant dalje tvrdi da su sankcije dovele do toga da su velike uvozne kompanije napustile Rusiju, ostavljajući tamošnjim proizvođačima da se sami snalaze i koriste nesigurne izvore čiji je kvalitet usluga i robe daleko ispod onih u zvaničnim kanalima. 

Večito pitanje: da li se i koliko greju telefoni? (video)

Više od polovine korisnika bi želelo da potvđuje plaćanje skeniranjem lica ili otiska prsta

10604
10605
10606
10607
10608
10609