Greška

Došlo je do greške.

Kina na kraju popustila i dozvolila američkoj strani, inspekciju 3D NAND pogona kompanije YMTC

08.12.2022 10:58 | 0 Biznis IT
Kina na kraju popustila i dozvolila američkoj strani, inspekciju 3D NAND pogona kompanije YMTC

Pre par dana smo pisali o tome kako je kineska kompanija Yangtze Memory Technologies (YMTC) prva pustila u proizvodnju NAND memoriju nove generacije koja se dobija tehnologijom spajanja 232 silcijumska sloja i to pre vodećih imena u ovom delu industrije i velikana kao što su Samsung, Micron, Hynix i drugi. To je bio znak za uzbunu u ovom delu industrije koja je pod prilično jakom kontrolom i protekcionističkim merama.

Američka administracija kaže da je kineska vlada dozvolila američkoj saveznoj kontroli izvoza da izvrši inspekciju visokotehnoloških kompanija Narodne Republike Kine koje su u oktobru našle pod udarom trgovinske zabrane, navodi Financial Times. Čini se da je ovaj potez kineske vlade napravljen sa ciljemn kako bi se osiguralo da kineska 3D NAND kompanija YMTC, ne bude stavljena na spisak zabrane Ministarstva trgovine SAD-a, a što bi ozbiljno oštetilo sposobnost nabavke neophodne opreme od američkih kompanija.

YMTC i niz kineskih visokotehnoloških kompanija stavljeni su na listu sumnjivih početkom oktobra jer američka vlada nije mogla da proveri da li su njihovi proizvodi završili u rukama kineske vojske. Kada se kompanija stavi na listu neproverenih, ona ima 60 dana da dokaže kako njeni proizvodi ne krše pravila propisana od američke strane. Ako kompanija to ne može da dokaže u roku od 60 dana, stavlja se na trgovinsku crnu listu pod nazivom „Lista entiteta“ i, u slučaju YMTC-a, uskraćuje joj se pravo korišćenja bilo kakve tehnologije američkog porekla.

„Vidimo promene u ponašanju na bolje“, izjavio je za Financial Times, Alan Estevez, američki podsekretar za trgovinu, industriju i bezbednost. „Vidimo promenu u stavu. Nije prvi put da vidimo takvu promenu, tako da zavisi od toga koliko dugo će se održati takva situacija.“

Prerano je za nagađanje šta će američki inspektori za kontrolu izvoza pronaći, ali YMTC će bar neko vreme biti izuzet sa crne liste. Uz sve to, četiri vodeća američka proizvođača opreme za proizvodnju silicijumskog materijala i diskova, već su prekinula saradnju sa YMTC-om zbog najnovijih izvoznih pravila koje je američka vlada nametnula u oktobru, jer su morali da dobiju odgovarajuće izvozne dozvole od Ministarstva trgovine SAD-a.

opremazaproizvodnjusilicijuma.jpg

Ako YMTC ne bude na crnoj listi i može da dokaže da ne isporučuje proizvode za vojnu upotrebu, možda će kompanijama kao što su Applied Materials, OVK i Lam Research biti lakše da dobiju odobrenje od vlade SAD i nastave da rade sa najvećim kineskim proizvođačem 3D NAND memorije.

Kako prenosi Tomshardware, uobičajena praksa kineske vlade je da odbija bilo kakav vid inspekcije američkim inspektorima izvozne kontrole u cilju pristupa poslovanju domaćih kompanija. Međutim, vlada je napravila izuzetak u slučaju kompanije YMTC zbog velike uloge i važne pozicije koju YMTC ima u industriji poluprovodnika, a koja je od strateške važnosti za Kinu.

Fotoizvor: Digitimes & Applied Materials

Guverner američke države Teksas poziva na donošenje zakona koji bi trajno zabranio TikTok

Phison 8TB SSD dobio NASA sertifikat, može na Mesec

10604
10605
10606
10607
10608
10609