Greška

Došlo je do greške.

Kina je zahtevala tajni Tik Tok nalog kako bi širila propagandu na zapadu

29.07.2022 18:38 | 0 Software/Web
Kina je zahtevala tajni Tik Tok nalog kako bi širila propagandu na zapadu

Kineska vlada je pokušala da otvori TikTok nalog koji bi mogla da koristi za širenje propagande među korisnicima na zapadu i to bez njihovog znanja.

TikTok-ov šef za odnose sa vladom primio je poruku od kolege u kojoj se navodi da „subjekt kineske vlade koji… ne bi želeo da bude otvoren kao vladin nalog jer je glavna svrha promocija sadržaja koji prikazuje najbolju stranu Kine (neka vrsta propaganda)” … želeo je da se pridruži platformi.

O predlogu se razgovaralo interno, ali je na kraju odbijen, a kompanija je zahtev opisala kao „osetljiv“, navodi Bloomberg.

Ovaj potez, koji je naišao na otpor zaposlenih u TikTok-u, iskorišćen je da izazove diskusiju i o drugim osetljivim zahtevima slične prirode.

Da li je Tik-Tok kineski trojanac?

„Odbili smo da ponudimo podršku ovom zahtevu, jer smo verovali da bi kreiranje takvog naloga prekršio osnovne vrednosti naše zajednice“, izjavila je portparolka Tik Toka za Independent.

Bloomberg navodi da je pitanje okarakterisano kao neformalni zahtev prijatelja jednog od zaposlenih u Tik Tok-u.

Platforma društvenih medija ima pravila protiv naloga koji žele da prikriju svoj identitet, kao i pravila protiv političkog oglašavanja. U posebnom dokumentu se tvrdi kako Tik Tok nastoji da umanji značaj matične kineske kompanije ByteDance i smanji uticaj raznih kineskih asocija.

“Kako je TikTok prošle godine brzo rastao na međunarodnom nivou, shvatili smo da ovo nije pravi pristup. Zato smo našim lokalnim timovima dali značajniju ulogu u ovom procesu, jer imaju različit pogled u procesu razumevanja potreba svojih lokalnih tržišta. […] Dok smo tokom prošle godine izgradili naše lokalne timove, takođe smo napustili razne propise koji nisu bili prikladni za pojedinačna, lokalna tržišta.”

Odnos između TikTok-a, njegove kineske matične kompanije, i kineske vlade često je ispunjen spornim pitanjima.

Zbogom Leica – prvi pogled na novi Huawei Mate 50

Google DeepMind AI dešifrovao 3D strukturu skoro svih poznatih proteina

10504
10505
10506
10507
10508
10509