Greška

Došlo je do greške.

Kamere telefona će za par godina prestići one u DSLR aparatima

01.06.2022 16:00 | 0 Mobile
Kamere telefona će za par godina prestići one u DSLR aparatima

 

Nije tajna da senzori kamera u mobilnim telefonima napreduju rapidnim tempom. Pre samo nekoliko nedelja pojavio se novi senzor kompanije Samsung, ISOCELL HP1, rezolucije impresivnih 200 MP. Ali takva rezolucija samo je jedan od bitnih parametara koji utiče na kvalitet slike. Ne treba zaboraviti ni veličinu samog senzora, otvor blende, napredne funkcionalnosti poput faznog autofokusa, i još mnogo toga.

Međutim, koliko god kamera u jednom mobilnom telefonu bila dobra, objektivno stanje stvari jeste da se ona jednostavno ne može uporediti sa DSLR fotoaparatima. Za profesionalce, to su nebo i zemlja, ali, za običnog korisnika, pametni telefon je sasvim dovoljan za svakodnevno fotografisanje. Makar je tako bilo do sada.

Sony.jpg

Prema rečima Terušija Šimizua, izvršnog direktora Sony Semiconductor Solutions, kvalitet fotografija uslikanih pametnim telefonima prevazićiće fotografije napravljene SLR fotoaparatima (refleksna kamera sa jednim sočivom). Kako prenosi portal PetaPixel, Šimizua je izjavio kako “Očekujemo da će fotografije mirnih subjekata napravljene pametnim telefonima po kvalitetu prestići one napravljene SLR fotoaparatima”.

Razlozi za ovakve tvrdnje

Teruši Šimizu tvrdi kako je glavni razlog za ovakve tvrdnje napredak koji se redovno pravi u kombinaciji veličine senzora kamere, većeg otvora blende, kao i procesiranja fotografije prisutnog na mobilnim telefonima.

Kompanija Sony očekuje da će se veličina flagship senzora udvostručiti do 2024. godine, što će zajedno sa unapređenjima za ISP (image signal procesor – procesor za obradu fotografije) dovesti do ovakvog razvoja događaja.

ISP

Dodatna predviđanja

Međutim, ni tu nije kraj optimizmu vezanom za kamere na mobilnim telefonima. Do 2025. godine očekuje se značajno unapređenje i u snimanju video zapisa kroz širu upotrebu 8K snimanja, unapređenje “multi-frame processing” tehnologije za poboljšanu implementaciju HDR-a, kao i daleko bolje AI procesiranje.

Šta donosi 2030. godina?

Ova godina bi, prema viđenju Terušija Šimizua, mogla da donese rasprostranjenu implementaciju periskopskih sočiva uporedo sa usavršavanjem AI procesiranja slike za još kvalitetnije fotografije.

Da li su Šimizuove reči tačne pokazaće samo vreme. Tehnologija napreduje, a kamere na mobilnim telefonima nisu izuzetak. Hoće li prestići neke vrste fotoaparata... To je pitanje za budućnost.

Da li će kamere telefona ikada moći da vide kao ljudsko oko?

Nameštaj koji peva - Bang & Olufsen Beoplay A9 (video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109