Greška

Došlo je do greške.

Kako pravilno podesiti i koristiti klima uređaj za vreme tropskih vrućina

31.07.2022 11:28 | 0 Hardver
Kako pravilno podesiti i koristiti klima uređaj za vreme tropskih vrućina

Iako ovo ne spada u našu primarnu temu, polazimo od pretpostavke da i računari vole da se hlade, zar ne?

-          Ukoliko na kratko napuštate stan npr idete do prodavnice, ne gasite klimu. Većina upravo to čini. Međutim, ova uobičajena praksa uštede, zapravo troši više električne energije. Pošto je priikom gašenja i ponovnog startovanja kompresora klima uređaja, potrošnja energije i nekoliko puta veća od režima normalnog rada, ponovljeno aktiviranje će uticati stresno na kompresor, pa osim što povlači više struje, skraćuje radni vek ovog vitalnog dela klima uređaja. Zato pre izlaska, povećajte lagano temperaturu za 2-3 stepena Celzijusa i nakon povratka, ponovo je vratite na staru vrednost.

-          Koristite klasične kućne ventilatore za provetravanje prostorije i klima uređaj istovremeno, kako bi postigli maksimalni efekat hlađenja. Klasični kućni ventilatori nisu skupi, ali su od velike pomoći kada treba rashladiti prostoriju u kojoj boravimo. Kada koristite klima uređaj, obavezno uključite i ventilator jer se postiže dodatni efekat hlađenja od 1-2 stepana Celzijusa. Ovim eliminišete potrebu da temperaturu na klima uređaju podesite na najniži nivo, čime se štedi na računu za struju. Posebna korist od upotrebe kućnog električnog ventilatora u ovim situacijama je što ubrzava cirkulaciju vazduha u zatvorenom prostoru i na taj način smanjuje verovatnoću “bolesti klima uređaja”.

kucniventilator.jpg

-          Koristite “Sleep mode” jer najviše štedi električnu energiju. Uveče prilikom odlaska na spavanje nemojte isključivati klima uređaj, već ga prebacite u “Sleep mode” u tzv režim mirovanja jer korišćenjem ove funkcije možete uštedeti i do 20% električne energije. Pošto tokom spavanja, ljudsko telo emituje manje toplote i manje je osetljivo na promenu ambijentalne temperature, aktivacija “Sleep mod-a” će neznatno povećati unutrašnju temperaturu bez značajnijeg uticaja na uslove u prostoriji u kojoj spavamo.

-          Izbegavajte praksu dodatne zaštite spoljne jedinice klima uređaja. Neki korisnici se suviše brinu o tome da će spoljna jedinica nakon učestalog izlaganja suncu i kiši, brže korodirati i propasti, pa na klimu stavljaju svakojake prekrivke kao zaštitu od spoljnih vremenskih uticaja. Istina je da je spoljna jedinica već zaštićena od uticaja korozije, a pokrivanje spoljne jedinice samo može da pogorša hlađenje i efikasno oslobađanje toplote, što će vam se obiti o glavu u vidu većeg iznosa računa za struju.

-          Podešavanje odgovarajućeg ugla izlaza svežeg vazduha iz unutrašnje jedinice klima uređaja, može značajno povećati efikasnost hlađenja prostorije u kojoj boravite. Generalno, hladan vazduh se spušta u niže, a topli diže u više delove prostorije u kojoj boravite. Stoga ukoliko se hladite leti, podesite da unutrašnja jedinica duva nagore jer će tako hladan vazduh cirkulisati odozgo prema dole i doći do svih delova prostorije, i tada je efekat hlađenja maksimalan. Na taj način efikasnije koristite utrošenu energiju, pa je i račun za struju manji. Ukoliko vam smeta fiksni ugao pod kojim klima duva, uključite “swing” mod. On će imati sličan efekat.

klima_swing.jpg

-          Podesite optimalni nivo temperature u prostoriji. Kada koristite klima uređaj nije preporučljivo da podesite najnižu vrednost temperature na uređaju. Preporučuje se da za vreme letnjih vrućina bude 26-27 stepeni Celzijusa. Podaci pokazuju da svaki put kada dodatno spustite temperaturu za 1 stepen, potrošnja energije raste od 7-10%, a stvarni efekat je gotovo neprimetan. Ukoliko je temperatura podešena prenisko, temperaturna razlika može biti prevelika kada napuštate prostoriju što je dodatni rizik po ljudsko zdravlje.

Sa ulaskom u špic letnje sezone, rastu računi za struju zbog učestale upotrebe klimatizera. Istovremeno vodite računa da vam preti “bolest klime” koja vam narušava zdravlje. Zbog toga kada razmišljate o uštedi struje, potrebno je savladati veštine pravilne upotrebe klima uređaja, kako bi se postigao “režim sreće” u korišćenju klimatizera. Nadamo se da je ovih par saveta dobrodošlo u nameri da pametnije koristite vaš klima uređaj, a ukoliko imate svoje metode i načine kako rad klima uređaja učiniti boljim i efikasnijim, podelite ih sa nama… 

14. generacija Intel Core, prvi 4nm CPU sa AI VPU jezgrima

Xiaomi Mi 13 i Snapdragon 8 Gen2, dobitna kombinacija na pomolu

10203
10205
10206
10207
10208
10209