Greška

Došlo je do greške.

Kako da kalibrišete bateriju na bilo kom Android telefonu

08.02.2018 15:48 | 12 Mobile
Kako da kalibrišete bateriju na bilo kom Android telefonu


Nakon nedavnog fijaska, koji je Apple izazvao sa baterijama, sada je postalo opšte poznato da se baterije na telefonima degradiraju tokom vremena. Međutim, pored toga što značajno smanjuju životni vek, degradirane baterije takođe mogu da prevare softver telefona da pomisli da se u njima nalazi više energije nego što je to zaista slučaj.

Bivši Samsungov tehničar je na Reddit forumu objavio vodič o pravilnom kalibrisanju baterija, a radi se o koracima koje je Samsung interno koristio kako bi rešio probleme sa baterijama.

Prvo, da odgovorimo na pitanje zbog čega nam je potrebna kalibracija baterije. Kako baterija stari, vremenom gubi na jačini i ne sadrži onoliko mogućnosti za napajanje telefona koliko je to bilo po kupovini uređaja. Međutim, softver telefona (i onaj indikator za bateriju na ekranu) ne konstatuju ovu promenu. Krajnji rezultat može biti veoma zbunjujući, kada postoji razlika između softverski-baziranog brojača kapaciteta baterije na telefonu i pravog nivoa baterije.

Ovo znači da što je korisnikov telefon stariji, sve su veće šanse da se ono što Android OS prijavljuje ne poklapa sa pravim nivoom punjenja baterije. Ukoliko ste primetili da kapacitet baterije veoma brzo opada sa 100%, ili se telefon gasi iako indikator pokazuje više od 5%, možda je vreme za rekalibrisanje baterije.

Pravilno rekalibrisanje baterije

Prema onome što je objavio Ashtonmore na Redditu, rekalibracija baterije je prilično jednostavan proces. Ipak, napomena je da korisnici ovo čine na sopstveni rizik.

- Koristite telefon dok se baterija u potpunosti ne iscrpi. Sačekajte da se ekran ugasi.
- Upalite telefon ponovo. Verovatno je da će se ponovo ugasiti pre nego što završi podizanje sistema, ali baterija još uvek nije potpuno ispražnjena.
- Ponovite proces još nekoliko puta. Na kraju, telefon više neće pokušavati podizanje sistema i nećete čak videti ni boot logo na ekranu. U ovom trenutku možete da prestanete sa pokretanjem telefona.
- Bez paljenja telefona, priključite ga na punjač i ovako ga držite najmanje šest sati. Cilj ovoga je da se baterija napuni do 100% bez paljenja telefona.
- Kada mislite da je baterija u potpunosti napunjena, upalite telefon i nastavite sa normalnim aktivnostima korišćenja i punjenja uređaja.

Krajnji korak je da, nakon nedelju dana, ponovite isti proces. Sačekajte da se telefon sam ugasi, palite ga dok god logo za podizanje sistema ne prestane da se pojavljuje a potom ga napunite do 100% bez paljenja telefona. Nakon što ste sve obavili, softverski merač baterije bi trebalo da odgovara fizičkom stepenu kapaciteta baterije.

Izvor: GadgetHacks

Nelexije Član postova: 97
I ja sam skoro čitao da je potpuno pražnjenje najgore za bateriju i preporuku da ako se baterija potpuno isprazni da je nikako tada ne treba puniti na 100%. Pisalo je da je idealno da se baterija drži na nekih 35-65% i da je bolje bateriju po nekoliko puta na dan po malo dopunjavati, nego ići na varijantu 0%-100%-0%-100%-0%... Ja sam do tada drugačije postupao i nisam imao većih problema sa baterijom...
rAMA Član postova: 9441
Citiram korisnika: BenchmarkNakon nedavnog fijaska, koji je Apple izazvao sa baterijama, sada je postalo opšte poznato da se baterije na telefonima degradiraju tokom vremena. Međutim, pored toga što značajno smanjuju životni vek, degradirane baterije takođe mogu da prevare softver telefona da pomisli da se u njima nalazi više energije nego što je to zaista slučaj.Bivši Samsungov tehničar je na Reddit forumu objavio vodič o pravilnom kalibrisanju baterija, a radi se o koracima koje je Samsung interno koristio kako bi rešio probleme sa baterijama.Prvo, da odgovorimo na pitanje zbog čega nam je potrebna kalibracija baterije. Kako baterija stari, vremenom gubi na jačini i ne sadrži onoliko mogućnosti za napajanje telefona koliko je to bilo po kupovini uređaja. Međutim, softver telefona (i onaj indikator za bateriju na ekranu) ne konstatuju ovu promenu. Krajnji rezultat može biti veoma zbunjujući, kada postoji razlika između softverski-baziranog brojača kapaciteta baterije na telefonu i pravog nivoa baterije.Ovo znači da što je korisnikov telefon stariji, sve su veće šanse da se ono što Android OS prijavljuje ne poklapa sa pravim nivoom punjenja baterije. Ukoliko ste primetili da kapacitet baterije veoma brzo opada sa 100%, ili se telefon gasi iako indikator pokazuje više od ...Ceo tekst pročitajte na Benchmark sajtu
Odlično uputstvo kako da osakatite životni vek baterije... Nema ništa pogubnije od potpunog pražnjenja.
sam633 Član postova: 3715
^
Nema apsolutne potrebe za tim. Ne pravite od buve, slona. Ne glupirajte se.
igi Neregistrovan korisnik
Imate jeftine utikače sa tajmerom (tajmer za struju, kako ga ko zove), koristite njih za punjenje telefona noću.
Namestite recimo da krene sa punjenjem u 4 noću i da puni naredna 3 sata (ili koliko već treba vašoj bateriji). I u 7 ujutru imate pun telefon.
Running Član postova: 757
Necete batteriju sigurno unistiti ostavljanjem na punjacu tokom noci. Evo meni baterija stara skoro 3 godine bez problema. Bateriju vise unistava toplota/hladnoca, koristenje telefona dok se puni jer se dodatno grije itd.
Ko ima vremena i zivaca da vodi racuna, najbolje ostaviti preko noci sa nekim sporijim punjacem, do nekih 0.5-1A. Taman neka prosjecna baterija danas 3-3.5k mAh da se napuni za 4-5h.

Nova Samsungova kamera navodno snima 4K video @120fps

Consumer Reports: Pametni televizori nas posmatraju dok gledamo TV

10104
10105
10106
10107
10108
10109