Greška

Došlo je do greške.

Kako da kalibrišete bateriju na bilo kom Android telefonu

08.02.2018 15:48 | 13 Mobile
Kako da kalibrišete bateriju na bilo kom Android telefonu


Nakon nedavnog fijaska, koji je Apple izazvao sa baterijama, sada je postalo opšte poznato da se baterije na telefonima degradiraju tokom vremena. Međutim, pored toga što značajno smanjuju životni vek, degradirane baterije takođe mogu da prevare softver telefona da pomisli da se u njima nalazi više energije nego što je to zaista slučaj.

Bivši Samsungov tehničar je na Reddit forumu objavio vodič o pravilnom kalibrisanju baterija, a radi se o koracima koje je Samsung interno koristio kako bi rešio probleme sa baterijama.

Prvo, da odgovorimo na pitanje zbog čega nam je potrebna kalibracija baterije. Kako baterija stari, vremenom gubi na jačini i ne sadrži onoliko mogućnosti za napajanje telefona koliko je to bilo po kupovini uređaja. Međutim, softver telefona (i onaj indikator za bateriju na ekranu) ne konstatuju ovu promenu. Krajnji rezultat može biti veoma zbunjujući, kada postoji razlika između softverski-baziranog brojača kapaciteta baterije na telefonu i pravog nivoa baterije.

Ovo znači da što je korisnikov telefon stariji, sve su veće šanse da se ono što Android OS prijavljuje ne poklapa sa pravim nivoom punjenja baterije. Ukoliko ste primetili da kapacitet baterije veoma brzo opada sa 100%, ili se telefon gasi iako indikator pokazuje više od 5%, možda je vreme za rekalibrisanje baterije.

Pravilno rekalibrisanje baterije

Prema onome što je objavio Ashtonmore na Redditu, rekalibracija baterije je prilično jednostavan proces. Ipak, napomena je da korisnici ovo čine na sopstveni rizik.

- Koristite telefon dok se baterija u potpunosti ne iscrpi. Sačekajte da se ekran ugasi.
- Upalite telefon ponovo. Verovatno je da će se ponovo ugasiti pre nego što završi podizanje sistema, ali baterija još uvek nije potpuno ispražnjena.
- Ponovite proces još nekoliko puta. Na kraju, telefon više neće pokušavati podizanje sistema i nećete čak videti ni boot logo na ekranu. U ovom trenutku možete da prestanete sa pokretanjem telefona.
- Bez paljenja telefona, priključite ga na punjač i ovako ga držite najmanje šest sati. Cilj ovoga je da se baterija napuni do 100% bez paljenja telefona.
- Kada mislite da je baterija u potpunosti napunjena, upalite telefon i nastavite sa normalnim aktivnostima korišćenja i punjenja uređaja.

Krajnji korak je da, nakon nedelju dana, ponovite isti proces. Sačekajte da se telefon sam ugasi, palite ga dok god logo za podizanje sistema ne prestane da se pojavljuje a potom ga napunite do 100% bez paljenja telefona. Nakon što ste sve obavili, softverski merač baterije bi trebalo da odgovara fizičkom stepenu kapaciteta baterije.

Izvor: GadgetHacks

Komentari

0 Dodaj komentar

Nova Samsungova kamera navodno snima 4K video @120fps

Consumer Reports: Pametni televizori nas posmatraju dok gledamo TV

10104
10105
10106
10107
10108
10109