Greška

Došlo je do greške.

Kako je izgledala tehnika '90ih odnosu na danas?

23.05.2018 19:48 | 0 Hardver
Kako je izgledala tehnika '90ih odnosu na danas?

Jedina konstanta u svetu tehnologije je promena. A kada je reč o potrošačkoj elektronici, proizvodi koje pronalazimo u džepovima izgledaju značajno drugačije os svojih parnjaka iz devedesetih godina prošlog veka. Neki od najinovativnijih i najsavremenijih uređaja od pre nekoliko decenija transformisani su u neprepoznatljive futurističke verzije sebe.

Devedesete su donele početak razvoja nekih od najranijih iteracija tehnologija koje danas menjaju naš svakodnevni život. Sajt Tech.co je izlistao neke od najvećih tehnoloških hitova devedesetih godina i uporedio ih sa njihovim modernim ekvivalentima, kako bi pokazali koliko je tehnologija napredovala tokom samo nekoliko decenija.

Mobilni telefoni

phones.jpg

Tokom devedesetih, mobilni telefoni bili su daleko od sveprisutnih uređaja kakvi su danas. Kada su se prvi put pojavili, bili su nezgrapni, ružni i zahvaljujući visokim troškovima, poprilično retki kada je masovno prihvatanje u pitanju. Tek krajem devedesetih je ovo je počelo da se menja, zahvaljujući onima Nokia ciglama koje smo toliko voleli.

Tek kada se mobilni telefon nadogradio na pametni telefon, postao je globalni fenomen. Sada, 2018. godine, na svetu ima 4,93 milijardi ljudi koji koriste mobilne uređaje za sve funkcije i radnje koje možemo da zamislimo.


Desktop računari

racunari.jpg
Desktop računari u devedesetim godinama nisu bili mašine kakve su danas. Njihova računarska snaga je bila minimalna, njihov dizajn je bio smešan za današnje pojmove, a zvuci koje su proizvodili su bili poprilično neugodni. Ipak, AOL Instant Messenger i igre na flopi diskovima su u to vreme izgledali kao poprilična novotarija i napredak u tehnologijama.

Stvari su se od tada značajno promenile. Desktop računari, kao što je Apple iMac, su postali do-it-all uređaji, sa svim aplikacijama, karakteristikama i pikselima koji su vam potrebni da se zabavite, poboljšate produktivnost i uglavnom uživate u internetu u punom obimu u 2018. godini.


Slušalice

headphones.jpg
Devedesetih godina prošlog veka slušalice su bile zapetljana gomila žica i kablova. Osim toga, oni crni jastučići koji su uglavnom dolazili sa svakim parom slušalica pružali su i ne tako prijatno iskustvo. Naravno, u poređenju sa današnim standardima.

Sada je ovaj segment značajno napredovao, pa bez obzira da li tražite premijum slušalice koje utišavaju pozadinsku buku, sa elegantnim i udobnim jastučćima, ili imate skoro nevidljivi Bluetooth set, audiofilima ne nedostaje opcija kada su slušalice u pitanju.

Gejming konzole

nintendo.jpg

Faktor nostalgije u industriji video igara je i dalje prisutan. Mnogi ponosni igrači i dalje se drže starih klasika kao što su Super Mario Bros, Sonic the Hedgehog, pa čak i Pong. Stare igračke konzole kao što su Super Nintendo, Sega Genesis, prva generacija PlayStationa i N64 bile su u jeku popularnosti devedesetih godina prošlog veka, kreirajući nove generacije igrača kakvih do tada nije bilo.

Međutim, današnje konzole imaju tu privilegiju da mogu da ponude rešenje za nostalgiju gejmera za starijim igrama, ali na novim, moćnim i naprednim konzolaškim sistemima. Pored ovoga, uspeh Nintendo Switcha u višestrukim starosnim kategorijama je pokazao da se inovacije nagrađuju u tehnologiji, čak i ukoliko su one ukorenjene u starim dobrim danima.


Laptopovi

laptopovi_1.jpg

Laptopovi nisu uvek bili profesionalna ili lična potreba kakva su danas. U devedesetim, rad na daljinu je bio daleko od norme, a računari nisu bili centri za zabavu kakvi su danas. Laptopovi u devedesetim godinama su bili teški, spori i ne toliko primamljivi dizajnom. Ako mislite da se vaš laptop sada pregreva, zamislite samo koliko su laptopovi bili vreli tokom samo nekoliko minuta korišćenja pre nekoliko decenija.

Srećom, vreme je pretvorilo laptop u elegantnu, dobro usklađenu mašinu koja se koristi za sve - od skrolovanja kroz društvene mreže do kreiranja video materijala i fotografija. Ekrani su veliki, brzine su poboljšane, dizajn je tanak i elegantan. Nažalost, tu je i dalje mana zagrevanja nakon predugog korišćenja, ali sa poboljšanjem procesora i hard diskova i ovo će uskoro postati stvar prošlosti.


Muzički plejeri

plejeri.jpg

Devedesete su najvećim delom poslale muzičke kasete u zapećak, a ta dekada je u centar pažnje promovisala CD-ove. Bilo da su u pitanju džogeri, studenti ili poslovni ljudi, u to vreme popularni Discman je bio glavna atrakcija za slušanje muzike.

Od tada smo prošli dug put. Sa pametnim telefonima, koji se nalaze u gotovo svačijem džepu, dodatni uređaji za slušanje muzike nisu više potrebni. Sada su već i samostalni MP3 plejeri postali nepotrebni i stvar prošlosti. Aplikacije za strimovanje muzike poput Spotify, Google Play i iTunes su postale nova norma i ovo će ostati tako dok god pametni telefoni budu odraz stila.


Televizori

tv_1.jpg

Televizori ostaju jedan od najprepoznatljivijih popularnih tehnoloških uređaja u današnjim domovima. Međutim, tokom devedesetih godina ravni ekrani su delovali kao daleka fantazija. Slika na tadašnjim TV uređajima je bila slaba u detaljima, kvalitet zvuka bio je lošiji, a ograničena selekcija kanala je bila očigledna.

Televizori danas stižu u različitim formatima i sa različitim tehnologijama. Ravan ekran je postao više od norme, kvalitet slike je dostigao neverovatne nove visine sa Ultra HD, 4K pa i 8K rezolucijama. Zvuk, sa kvalitetom onog iz bioskopa je moguć po pristupačnim cenama. Većina modernih televizora sada se povezuje i na internet, skladišteći ogromne biblioteke filmova i TV emisija. Neke televizori se mogu kontrolisati glasom, a sigurno nas u budućnosti očekuju još neke inovacije i nove tehnologije.

Izvor: Tech.co

Komentari

0 Dodaj komentar

Gmail ubacio @ simbol za pominjanje ljudi

Amazonova tehnologija prepoznavanja lica izaziva sve veću zabrinutost

10203
10205
10206
10207
10208
10209