Greška

Došlo je do greške.

Kakav će Internet biti za 10 godina?

19.07.2022 14:26 | 0 Software/Web
Kakav će Internet biti za 10 godina?

U ovom trenutku svedoci smo značajnog proboja u razvoju takozvanog “kvantnog” interneta, sledećeg koraka u napretku mreže koja nas sve povezuje. Kako kažu informacije na portalu TechRadar, istraživači sa Univerziteta Sajmon Frejzer u Britanskoj Kolumbiji otkrili su novi način iskorišćavanje kvantne tehnologije kako bi unapredili globalnu mrežu koju mi znamo kao Internet.

Teoretski napredak

Kako navodi istraživanje objavljeno u naučnom žurnalu “Nature”, tim istraživača sa Univerziteta Sajmon Frejzer podneo je dokaz kako T centri, posebni luminiscentni defekti prisutni u silicijumu mogu da stvore fotonsku vezu između kubita (ekvivalenti bitovima u tradicionalnim računarskim sistemima). Ovo bi moglo da pomogne pri stvaranju komunikacione tehnologije slične današnjem internetu jer bi omogućilo povezivanje kubita na mnogo većoj daljini nego što je to do sada bilo moguće.

flydOLRXnzXFBjounsplash.jpg

Koji je princip funkcionisanja ovog otkrića?

Prema priloženoj teoriji u srži ovog istraživanja, ovi T centri mogli bi da emituju svetlost na istoj talasnoj dužini koja se trenutno upotrebljava unutar optičkih komunikacionih veza. Prema rečima Stefani Simons, šefu sektora za istraživanje silicijumskih kvantnih tehnologija, “Ovo znači da bismo mogli da stvorimo kvantne procesore koji bi imali sposobnost nativne komunikacije sa drugim procesorima. Pored toga, kada dobijete sposobnost da kubiti međusobno komuniciraju emitovanjem fotona, tj. svetlosti, iste talasne dužine poput rešenja koja postoje u data centrima i optičkim mrežama, onda možete povezati milione kubita neophodnih za dalji razvoj kvantnog računarstva”.

Ovakav vid povezivanja kubita takođe označava i bitan iskorak ne samo za kvantno računarstvo već i za kvantni internet jer bi vremenom ovaj princip omogućio i povezivanje različitih kvantnih računara unutar jedne mreže koja bi ličila na početke modernog interneta.

Treba naglasiti da smo i dalje najverovatnije veoma daleko od bilo kakve vrste opipljivog kvantnog interneta koji bi imao sposobnost da poveže veliki broj ovakvih računara. Međutim, otkriće ovakvog principa funkcionisanja jeste veliki iskorak za sledeću eru računarske tehnologije.

Osnovne razlike između ULED i LED tehnologije koje morate znati kada kupujete televizor

Windows mini igre koje smo voleli

10504
10505
10506
10507
10508
10509