Greška

Došlo je do greške.

Još dve Apple aplikacije uhvaćene u krađi podataka korisnika

11.09.2018 15:42 | 0 Software/Web
Još dve Apple aplikacije uhvaćene u krađi podataka korisnika


Za nekoliko aplikacija u Mac App Store-u se smatra da prikupljaju i učitavaju korisničke podatke, uključujući i njihovu istoriju pretrage.

Aplikacije, kao što su Dr. Unarchiver i Dr. Cleaner, koje distribuira developer Trend Micro, navodno prikupljaju i na svoje servere ubacuju korisnikov istorijat pretrage. Aplikacije takođe prikupljaju informacije o drugim aplikacijama koje su instalirane na sistemu, prema navodima sajta 9to5Mac.

Aplikacije od korisnika traže pristup njihovom početnom direktorijumu za funkcije kao što je skeniranje virusa ili čišćenje keša (cache). Nakon što korisnik pokrene aplikacije, one prikupljaju informacije o istoriji pretrage, kreiraju zip fajl i uploaduju ga.


Pogledajte još: Tramp traži da Apple vrati proizvodnju u SAD


Apple zvanično zabranjuje aplikacijama da prikupljaju ovu vrstu podataka bez saglasnosti korisnika. Dr. Unarchiver i Dr. Cleaner su uklonjeni sa Mac App Store-a u nedelju, a u tom trenutku Dr. Unarchiver je bio 12. najpopularnija besplatna aplikacija na Mac App Store-u u SAD.

Prošle nedelje, otkriveno je da apliakcija Adware Doctor takođe prikuplja korisničke podatke bez njihove saglasnosti i potom ih šalje serverima u Kini. Apple je i ovu aplikaciju uklonio iz App Store-a.

Izvor: CNET

 

Pratite nas i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim diskusijama iz IT industrije

 

Pogledajte preporučeni video sa Benchmark Youtube kanala:

Komentari

0 Dodaj komentar

AMD najavio drugu generaciju Ryzen četvorojezgarnih i efikasnih procesora

Evo šta će sve Apple predstaviti na današnjoj konferenciji

10504
10505
10506
10507
10508
10509