Greška

Došlo je do greške.

Još neke popularne aplikacije šalju podatke Facebooku bez dozvole korisnika

31.12.2018 15:00 | 0 Software/Web
Još neke popularne aplikacije šalju podatke Facebooku bez dozvole korisnika


Studija Privacy International-a je otkrila da bar 20 od 34 popularne Android aplikacije šalje osetljive informacije Facebooku, bez dozvole korisnika. Ove apliakcije uključuju Kayak, MyFitnessPal, Skyscanner i TripAdvisor.

Ovo tipično uključuje analitičke podatke koji se šalju po pokretanju aplikacije, kao što su jedinstveni Android ID, ali može uključivati i podatke koji se šalju kasnije. Pretraživač putovanja Kayak, na primer, šalje informacije o pretrazi destinacija i letova, datume putovanja i da li deca idu na putovanje.

Iako poslati podaci ne mogu automatski da identifikuju korisnika, teoretski bi se mogli koristiti za prepoznavanje nekoga preko aplikacija koje instaliraju ili toga da li putuju sa istom osobom.


Pogledajte još: Facebook prikuplja korisničke podatke sa apliakcija kao što su Tinder, OKCupid


Zabrinutost ne vlada samo zbog toga da aplikacije mogu da dele podatke koje ne bi trebalo. Tu je i problem kršenja novih GDPR pravila privatnosti Evropske Unije o prikupljanju informacija bez odobrenja i potencijalnom identifikovanju korisnika.

Naravno, krivica se ne može svaliti samo na Facebook i developere. Facebookov relevantni developer kit nije obezbedio opciju za davanje dozvole o slanju podataka pore nego što je GDPR stupio na snagu. Društvena mreža je nakon ovoga razvila ispravku, ali nije sigurno da li ona radi i da li je developeri primenjuju. Veliki broj aplikacija i dalje koristi stare developer alatke, prema navodima Privacy International istraživanja.

Facebook je objavio svoj odgovor na pomenuto istraživanje, ističući da je ključno da korisnici znaju kada aplikacija šalje podatke i da imaju kontrolu nad time da li su poislati podaci povezani sa njima.

Izvor: Engadget

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Komentari

0 Dodaj komentar

LG 5G telefon bi se mogao pojaviti kao deo nove serije

Sony Xperia XZ4 će imati dugačak displej

10504
10505
10506
10507
10508
10509