Greška

Došlo je do greške.

Još 77 bezbednosnih propusta na Intel procesorima

13.11.2019 10:20 | 0 Hardver
Još 77 bezbednosnih propusta na Intel procesorima
 
Intel je još tokom maja upozorio javnost da bezbednosni propusti na nivou mikroarhitekture njihovih procesora, dozvoljavaju hakerima da izbegnu sigurnosne mehanizme i ilegalno dođu do određenih podataka koje centralni procesor obrađuje. Tada je Intel savetovao korisnicima da isključe Hyper Threading funkciju kako bi izbegli napade.
 
Međutim, propust je izgleda mnogo ozbiljniji nego što to izgleda na prvi pogled. Naime, Intel je objavio novi propust -  TSX Asynchronous Suspension Vulnerability (TAA). Pored toga, Intel je otkrio još jednu grešku “conditional jump instruction (JCC)” i objavio softversku ispravku koja pak uzima svoj danak u vidu pada performansi.
 
U izveštaju Intela se navodi da je ovim propustima pogođeno više modela procesora nego što je u prvi mah očekivano: Whiskey Lake, Cascade Lake i Coffee Lake Refresh procesori sa podrškom za Intel TSX tehnologiju. Ovog propusta nisu pošteđeni čak ni najnoviji modeli.
 
 

Pogledajte još: Intel Xe grafička karta primećena u GFXBench bazi

 
U objašnjenju propusta, Intel je naveo kako je “malver” u mogućnosti da prepozna vrednost podataka koji se obrađuje na fizičkom jezgru. Na taj način hakeri su u mogućnosti da izvuku informacije o drugim aplikacijama, operativnim sistemima, šablonima za sistemsko upravljanje, podatke o administratorima virtuelnih mašina, njihovim korisnicima itd. 
 
Skylake generacija procesora je ranjiva na “Decode Icache” grešku, kada instrukcija zbog keširanih podataka počinje da se nepredvidivo ponaša. Intel je odmah reagovao i izbacio ažuriranje mikrokoda, ali je problem što njegova instalacija degradira performanse procesora za 4%.
 
Izvor: Expreview
 
 
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Komentari

0 Dodaj komentar

Apple navodno radi na sopstvenom VR/AR headsetu

Facebook ispravio bug koji automatski uključuje kameru

10203
10205
10206
10207
10208
10209