Greška

Došlo je do greške.

Japan je oborio rekord za brzinu interneta, koji sada iznosi 319 TB/s

19.07.2021 12:02 | 0 Hardver
Japan je oborio rekord za brzinu interneta, koji sada iznosi 319 TB/s


Dok operatori i provajderi popularizuju 5G i WiFi 6 brzine interneta i prenosa podataka, naučnici i inženjeri se fokusiraju na još veće brzine. Upravo je za te brzine postavljen rekord od strane japanskog NICT-a (National Institute of Information and Communication Technology).

Prošle godine su veće brzine prenosa podataka preko interneta postignute saradnjom između Velike Britanije i Japana. Uspeli su da postignu neverovatnih 178 TB/s u avgustu 2020. godine, ali to je sada prevaziđeno rekordom NICT-a. Skoro udvostručujući tu brzinu, svetski rekord za brzinu prenosa internet podataka sada iznosi 319 TB/s.

Kako bi se postigla pomenuta brzina, NICT je morao da unese inovacije u svakom nivou sistema za prenos podataka. Prvo je implementiran četvorojezgarni optički kabl, koji je zadržao istu veličinu kao i standardno vlakno sa jednim jezgrom. Zatim se koristio sistem od 552 kanala koji je odašiljao lasere različitih talasnih dužina kroz pojačivače kreirane od retkih minerala. Drugim rečima, radilo se o veoma skupom eksperimentu.

 

Ako ste propustili: Postavljen je novi svetski rekord za brzinu interneta


NICT je sve navedeno morao da uradi u kontrolisanom laboratorijskom okruženju, i istraživači nisu imali na raspolaganju elemente iz stvarnog okruženja. To je rezultiralo degradacijom kvaliteta ili brzine signala dok su se podaci proticali kroz kabl.

Ovu tehnologiju nećemo u neko skorije vreme videti u komercijalnoj primeni u stvarnom svetu. Samo troškovi ovog sistema su preveliki, ali tehnologija bi imala najviše koristi od implementiranja ovog sistema. Dugoročno i potrošači bi imali koristi, posebno kada 6G krene da se implementira.

Izvor: SlashGear

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Realme GT Master Explorer Edition će imati IMX766 senzor i do 19GB RAM-a

Tizer za Honor Magic3 potvrđuje dve selfi kamere

10203
10205
10206
10207
10208
10209