Greška

Došlo je do greške.

Izgleda da Google radi na novim AR rešenjima

18.03.2022 12:04 | 0 Mobile
Izgleda da Google radi na novim AR rešenjima

 

Kako se čini po najnovijoj kupovini kompanije Google, ne odustaje se od razvijanja rešenja za proširenu stvarnost (augmented reality), tako da je skoro pa izvesno da će se Google Glass ponovo pojaviti, ali nepoznato je u kom obliku.

Google je kupio Raximu, što je malo poznato. Ova kompanija se fokusira na razvijanje Micro LED tehnologije i tvrdi da ima najsavršeniji monolitični RGB uLED diplej visoke gustine prikaza. Ali šta ovo tačno znači i kakva je bitnost ovakve tehnologije displeja za Google i njihov razvoj proširene stvarnosti?

Za početak, Micro LED tehnologija pruža performanse OLED displeja, ali bez ijedne mane koje se obično spominju u istoj rečenici sa OLED panelima. Dakle, nema bojazni za burn-in, a pruža se i dosta svetlija slika.

Međutim, ono što je bitnije od performansi jeste sposobnost Micro LD tehnologije da se smesti u veoma malo kućište, a upravo to je najbitnija stavka i kod VR i kod AR uređaja. Upravo mala veličina potrebna Micro LED ekranima znači da su oni idealni za razvijanje naočara koje pružaju virtuelnu i proširenu realnost, pa otuda i ne čudi potez kompanije Google da kupi Raxium.

 

Pogledajte još: Google je zakazao lansiranje za Android 13Do sada, velika većina AR rešenja koristila je potpuno drugačiju tehnologiju projektovanja slike pred oči korisnika. Najčešće, to je bila projekcija slike i oslanjanje na napredna optička rešenja kako bi se sam prikaz ekrana reflektovao preko prozirnog sočiva. Ovu tehnologiju koriste neka od trenutno dostupnih rešenja, poput Oppo Air Glass i Focals by North.

Sa druge strane, implementacija Micro LED tehnologije mogla bi znatno da promeni, ali i unapredi AR rešenja, što je najverovatnije ono na šta Google cilja. Na kraju, poznato je da ulažu u Project Iris, a i prisutna je konkurencija u vidu Miicrosoftovog HoloLens-a. Na kraju, i kompanija Facebook se rebrendirala u Meta-u i forsira virtuelnu i proširenu stvarnost.

Iskreno, nismo sigurni da vidimo svrhu svega toga, mimo potencijala za orvelovsku distopijsku budućnost. Na kraju, na korisnicima je da procene da li im takva rešenja trebaju. Ali, ako velike kompanije ulažu, sigurno znaju nešto što mi ne znamo.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Predstavljen novi Caviar, još luđi od prethodnih

Android 13 će upozoravati korisnike kada pozadinske aplikacije crpe bateriju

10104
10105
10106
10107
10108
10109