Greška

Došlo je do greške.

Italijanski “spyware” hakovao Apple i Android telefone

25.06.2022 10:32 | 0 Mobile
Italijanski “spyware” hakovao Apple i Android telefone

Da li ste znali da postoje softverske kompanije koje dizajniraju alate za prikupljanje korisničkih podataka I prodaju ih državnim organizacijama? Međutim, pre nekoliko dana dogodio se problem kada je “spyware” napravljen od strane italijanske firme, hakovao Apple i Android mobilne telefone. Detalje prenosi TheGuardian

Čime se bavi RCS Lab 

RCS Lab je softverska kompanija sa sedištem u Milanu u Italiji. Glavni posao ove kompanije jeste razvoj softvera koji se može koristiti za špijuniranje korisnika kroz pristupanje informacijama na njihovim telefonima. 

Ono što je zanimljivo jeste da ova kompanija kao klijente navodi evropske vladine agencije, mahom u sektoru bezbednosti. Dakle, poenta cele priče jeste da se softver za narušavanje privatnosti korisnika proizvodi i koristi u navedene svrhe. Naravno, ukoliko takav softver koriste vladine organizacije nikako nemojte da sumnjate da je sve zarad vaše bezbednosti i dobrobiti. 

Šta kaže Google 

Međutim, prema navodima kompanija Google i Apple, softver razvijen od strane RCS Lab imena Hermit nedavno je korišćen u svrhe nedozvoljenog upada u telefone korisnika u Italiji i Kazahstanu sa ciljem pristupa njihovim porukama i kontaktima. Pored toga, postoje informacije kako se Hermit može koristiti i za snimanje audio zapisa, preusmeravanje poziva i prikupljanje dodatnih podataka u vidu fotografija i posećenih lokacija. 

Kako Hermit funkcioniše 

Ovaj vid “spyware” softvera funkcioniše tako što korisniku mobilnog uređaja stižu poruke sa linkovima na koje treba kliknuti. Pored toga, kompanija Google tvrdi kako je pronašla dokaze da su hakeri koji su koristili Hermit radili zajedno sa provajderima internet usluga kako bi praćenim korisnicima onemogućili pristup internetu. 

Upravo bi tada stigla SMS poruka sa linkom na koji korisnik treba da klikne kako bi ponovo mogao da pristupi svom mobilnom internetu. Nakon toga, Hermit bi dobio pristup telefonu i hakerima dozvolio da pristupe velikom broju prisutnih informacija. 

Brza reakcija 

Naravno, i Google i Apple su reagovali brzo i preduzeli korake kako bi sprečili Hermit da vršlja telefonima svojih korisnika. RCL Lab je dao standardno obrazloženje kako nisu imali veze sa tim napadima i kako oni razvijaju softver za vladine organizacije. Sve je više i više događaja koji dokazuju da bezbednost ličnih podataka u ovom našem tehnološkom dobu ne postoji. 

 

Izvor: theguardian 

Benchmark u Motoroli, Peca u Čikagu! (video)

Prime Gaming nudi besplatne igre

10104
10105
10106
10107
10108
10109