Greška

Došlo je do greške.

Istraživanje pokazuje da telefoni dele naše podatke na svaka četiri i po minuta

29.03.2021 10:12 | 0 Biznis IT
Istraživanje pokazuje da telefoni dele naše podatke na svaka četiri i po minuta


Android telefoni i iPhone-i dele podatke sa kompanijama koje su ih proizvele u proseku svakih četiri i po minuta, pri čemu se podaci šalju nazad čak i kada su telefoni neaktivni u džepu ili tašni, prema novoj studiji.

Istraživanje Trinity College iz Dublina, pokrenulo je zabrinutost zbog privatnosti u vezi sa pametnim telefonima, a studija tvrdi da je bilo malo razlike između Apple-a i Google-a kada je u pitanju prikupljanje određenih podataka.

Studija, koju je objavio prof. Doug Leith iz Trinity Connect Centre-a, sugeriše da iPhone-i ne nude veću privatnost od Google uređaja.

S druge strane, studija je pokazala da su Google telefoni prikupili "znatno veći obim podataka o telefonima od Apple-a", pri čemu se 1MB podataka slalo sa neaktivnih Google Pixel telefona svakih 12 sati, u poređenju sa 52KB poslatih podataka sa iPhone-a.

 

Pogledajte još: Scam aplikacije su developerima zaradile 400 miliona dolara na App Store i Google Play


Među podacima koje su telefoni potencijalno vraćali, bilo je ubacivanje SIM kartica i detalja kao što su serijski broj hardvera, IMEI, Wi-Fi MAC adresa i telefonski broj.

"Mislim da većina ljudi prihvata da Apple i Google moraju da prikupljaju podatke sa naših telefona kako bi pružali usluge kao što su iCloud ili Google Drive. Ali kada svoje telefone jednostavno koristimo kao telefone - za pozivanje i primanje poziva i ništa drugo - mnogo je teže razumeti zašto Apple i Google moraju da prikupljaju podatke", ističe prof. Leith.

Leith pominje da je razočaravajuće videti da Apple prikuplja toliko podataka, s obzirom na to koliko kompanija promoviše sigurnost korisnika na Apple uređajima. Apple za sada nije komentarisao ovu studiju.

Izvor: IrishTimes

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Modifikovani Nintendo Game Boy može da rudari Bitcoin (video)

Windows 95 zanimljivost otkrivena nakon 25 godina

10604
10605
10606
10607
10608
10609