Greška

Došlo je do greške.

Istraživači razvili ultra-kompaktnu kameru veličine zrna soli

01.12.2021 18:12 | 0 Multimedija
Istraživači razvili ultra-kompaktnu kameru veličine zrna soli

 

Istraživači sa Univerziteta Prinston i Univerziteta u Vašingtonu razvili su sistem za snimanje koji je veličine zrna soli. Izgrađen je na takozvanoj metapovršini sa 1,6 miliona cilindričnih stubova i može da radi baš kao senzor kamere.

Svaki stub deluje kao optička antena, prima svetlost, da oblikuje optički talasni front, a zatim zahvaljujući AI algoritmima, visokokvalitetna slika se razvija u punim bojama.

Tradicionalne kamere koriste složena plastična i staklena sočiva koja savijaju svetlost na senzor koji šalje signale elektronski. Novo rešenje se oslanja na metapovršinu, koja je, ukratko, tanak film sa pojedinačnim minijaturnim elementima razvijenim da prelama svetlost u bilo kom željenom pravcu, prenosi GSM Arena.

Vraćajući se na kameru, ovu metapovršinu i njene cilindrične stubove, inovacija je dobijanje odgovarajućeg dizajna cevi i razvoj odgovarajućeg algoritma za obradu signala koji može da proizvede stvarnu sliku. Ovo je omogućilo kameri metasurface da snimi fotografiju u punoj boji umesto da se ponaša kao laser koji proizvodi nejasne, izobličene slike sa ograničenim vidnim poljem.

 

Pogledajte još: Snapdragon 8 Gen 1 predstavljen sa novim ARMv9 CPU jezgrima, novom Adreno GPU arhitekturom

Glavna primena za ovu novu vrstu kamere je prvenstveno medicinska - roboti će moći da rade minimalno invazivnu endoskopiju za dijagnostiku i lečenje bolesti.

Izrada metasurface-a je zasnovana na silicijum nitridu, što znači da se brzo mogu proizvesti u masovnoj skali po nižoj ceni od sočiva za konvencionalne kamere. Ovo je prvi put da su istraživači koristili dizajn gde je optička tehnologija u prednjem kraju, a neuronska obrada radi na zadnjem kraju. Stručnjaci smatraju da će ovaj proboj otvoriti vrata za „potpuno različite načine izgradnje uređaja u budućnosti“.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Xiaomi 12 serija takođe stiže uskoro sa Snapdragon 8 Gen 1 SoC

Prijatno iznenađenje za ispod 50€ - Realme Buds Air 2

10304
10305
10306
10307
10308
10309