Greška

Došlo je do greške.

Istraživači kreirali lažne 'master' otiske prstiju za otključavanje telefona

26.11.2018 09:08 | 0 Software/Web
Istraživači kreirali lažne 'master' otiske prstiju za otključavanje telefona


Veštačka inteligencija može da kreira lažne otiske prstiju koji funkcionišu kao "master" ili glavni ključ za telefone koji koriste biometrijske senzore. Prema navodima sigurnosnih istraživača koji su razvili tehniku, napad može da se lansira protiv individualnih korisnika uz određeni procenat uspešnosti.

Poslednjih godina, istraživači su uspeli da dokažu i demonstriraju da je preko biometrijskih ID sistema (senzori otiska, dužice oka ili čak vena na rukama) moguće zavarati veliki broj formata biometrijske sigurnosti. U najvećem broju slučajeva biometrijska identifikacija zahteva kreiranje kopija lažnih šema otiskaka ili skeniranja lica koji se podudaraju sa postojećim pojedincem. Međutim, istraživči Univerziteta u Njujorku i Mičigenu su objavili detalje o tome kako je moguće trenirati machine learning algoritam koji generiše lažne otiske prstiju, koji služe kao osnova za veliki broj pravih otisaka uskladištenih u bazama podataka.

Poznati kao DeepMasterPrints, ovi veštački generisani otisci slični su glavnim ključevima u zgradama. Iako pomenuti istraživači nisu bili prvi koji su razmatrali kreiranje glavnog otiska prsta, prvi su u kreiranju funkcionalne verzije uz pomoć machine learning algoritma. Ovi otisci su specifično dizajnirani kako bi ciljali tipove senzora otiska prsta koji se mogu pronaći na telefonima.


Pogledajte još: Microsoft omogućio autentifikaciju bez kucanja passworda


Istraživači ističu da na najvišem nivou sigurnosti master otisci "nisu preterano dobri" u obmanjivanju senzora, kada su uspeli da senzor prevare manje od 1,2 procenta puta.

Pomenuto istraživanje ne najavljuje kraj sistema identifikacije preko otiska prstiju, ali istraživači sugerišu da će dizajneri ovakve biometrijske zaštite morati da preispitaju rešenja i odrede kompromise između pogodnosti koje nude otisci i ukupne sigurnosti u budućnosti.

Izvor: Motherboard  


Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Komentari

0 Dodaj komentar

Nvidia zabeležila najnižu vrednost akcija u poslednjih 16 meseci

Mobilni internet je brži od Wi-Fi konekcije u 33 zemlje, uključujući i Srbiju

10504
10505
10506
10507
10508
10509