Greška

Došlo je do greške.

Iskorišćene grafičke karte preplavile tržište nakon pada cene Ethereuma

17.07.2017 09:10 | 0 Hardver
Iskorišćene grafičke karte preplavile tržište nakon pada cene Ethereuma

Tokom prethodnih meseci, imali smo nestašicu grafičkih karti zbog rasta cena kriptovaluta, što je uticalo na rast cena AMD i određenih Nvidia GPU-ova. Međutim, sada ove grafičke karte počinju da zagušuju tržište jer sve više rudara Ethereuma prodaje svoje karte i odustaje od rudarenja.

Ranije tokom nedelje, cena Ethereuma je pala ispod 200 dolara, što je kriptovalutu načinilo 20% težom za rudarenje i značajno manje profitabilnom. Sada je cena Ethereuma ispod 150 dolara.

Na sajtovima kao što su eBay i Gumtree, tokom prethodnih dana se moglo videti dosta novih GPU-ova koji su izlistani na prodaju, a tokom vikenda se pojavio veliki broj iskorišćenih AMD RX grafičkih karti. U narednim danima se na ovim sajtovima očekuje još sličnog hardvera, jer neki korisnici odustaju od rudarenja kriptovaluta.

Ovakav razvoj situacije će usloviti manju potražnju za grafičkim kartama od strane rudara, a tržište će biti preplavljeno iskorišćenim GPU-ovima. Ovo će pogodovati cenama grafičkih karti, koje će se stabilizovati u bliskoj budućnosti.

Ipak, očekuje se da će se ovakva situacija ponavljati iznova i iznova u narednom periodu, jer Bitcoin i Ethereum postavaljaju temelje prilično iritantnog trenda na gejming tržištu, a u nekoj bližoj budućnosti se ne očekuje izumiranje GPU-baziranog rudarenja kriptovaluta.

Izvor: Overclock3D

Komentari

0 Dodaj komentar

Kingdom Hearts 3 stiže naredne godine (video)

Project Cars 2 navodno radi u 4K 80+ FPS na Titan XP karti

10203
10205
10206
10207
10208
10209