Greška

Došlo je do greške.

Internet trka u svemiru: Google Loon vs Facebook dronovi vs SpaceX sateliti

12.11.2014 09:25 | 1 Software/Web
Internet trka u svemiru: Google Loon vs Facebook dronovi vs SpaceX sateliti

Da bi se postavili kablovi širom sveta kako bi se proširio pristup internetu, jeste skup i dugotrajan proces, posebno kada se ima u vidu da postoje lakši načini. To je i razlog zašto su se Google, Facebook i sada SpaceX namerili da idu u "svemir" kako bi podesili sisteme koji bi trebalo da povežu ceo svet na internet. Sve do nedavno, Facebook i Google su bili u centru pažnje, a sada je i Elon Musk potvrdio da će njegova SpaceX kompanija poslati satelite u svemir - sve u cilju proširenja interneta.

internet2.jpg

Jedan od prvih primera donošenja interneta u delove sveta gde ga inače nema je Google-ov Project Loon iz juna 2013. godine. Google može da održi balone u vazduhu 75 dana, a jedan od balona nazvan Ibis 152 je ostao čak 100 dana u vazduhu.

Pre oko godinu dana brzina downloada-a se kretala između 1 ili 2 MB/s, ali sada baloni koriste LTE i obezbeđuju 22 MB/s za zemaljske antene i 5 MB/s za telefone. O Facebook dronovima i Internet.org organizaciji je već više puta bilo reči. Zakerberg je nedavno pokrenuo Internet.org koji koristi mrežu mobilnih telefona kako bi obezbedio osnovni internet pristup onima koji ga nemaju. 85 posto ljudi ima pristup mobilnim vezama, ali samo 30 posto njih ima internet. To je samo prvi korak jer Facebook radi na dronovima koji bi ostali u vazduhu i isporučili internet korisnicima koji nemaju pristup. Dronovi bi bili veličine komerijalnih aviona, a Facebook planira da počne testiranje sledeće godine.

internet3.jpg

Elon Musk je takođe nedavno potvrdio da njegova kompanija SpaceX želi da pošalje u vazduh satelite koji bi bili korišćeni da donesu pristup internetu u raznim oblastima. Prema The Wall Street Journalu, SpaceX će izraditi 700 satelita mase 113 kilograma. Elon Musk je poručio da će oni obezbediti nesmetan pristup internetu po veoma pristupačnoj ceni. Tri velika igrača su se uključila u projekat donošenja interneta celom svetu: ko će iz ove trke izaći kao pobednik, ostaje da vidimo

Izvor: Pocketlint

Komentari

0 Dodaj komentar

Yahoo kupio BrightRoll za 640 miliona dolara

Microsoft zvanično pokrenuo Skype za poslovne korisnike (video)

10504
10505
10506
10507
10508
10509