Greška

Došlo je do greške.

Internet Society hoće brzu mrežu između planeta solarnog sistema

20.09.2022 19:13 | 0 Hardver
Internet Society hoće brzu mrežu između planeta solarnog sistema

Internet Society grupa od specijalnog interesa za Interplanetarnu mrežu (IPNSIG) kaže da nam je potreban razvoj interoperabilnog, autonomnog skalabilnog okvira za rutiranje za Internet unutar solarnog sistema.

Izgleda da naš metod za rutiranje koji se koristi na Zemlji nije dovoljno dobar van nje, pa je udruženje koje je zaduženo za promociju otvorenog razvoja, evolucije i korišćenja Interneta kreiralo posebnu grupu (IPNSIG) koja treba da se bavi arhitekturom međuplanetarne mreže, piše Fudzilla.

Nova mreža treba da sama brine o tabelama za prosleđivanje ili rutiranje bez ljudske intervencije, što je potpuno drugačije kada se uporedi sa našim sistemom za upravljanje mrežom, sa autonomnim radom kao ključnim faktorom.

IPNSIG kaže da je potrebno kreirati funkciju koja omogućava agentu protokola da pristupi API-ju tabele za prosleđivanje koji odgovara na pitanje: “gde da pošaljem ove podatke i sa kojom CLA/adresom?“, što je slično ARP pretrazi. Pored toga, potreban je i standardni metod intraregionalnog rutiranja, ali i metodi koji odgovaraju potrebama specifičnih okruženja ili misije.

planetssolarsystemPlutomontageimagesSun.jpg

Potrebni su i Node ID-jevi, šeme za adresiranje i koncepti za segmentaciju koji treba dalje da se istražuju da bi funkcionisali na jednoj potpuno novoj skali kao što je koncept mreže solarnog sistema.

IPNSIG je već razvio tehnologiju koja se zove Mreža koja toleriše kašnjenje (DTN) koja rešava problem latencije, ali nismo sigurni koliko će uspeti da reše problematiku torenata u svemiru, posebno kada na Marsu izađe Mission Impossible 18…

Kingston FURY predstavlja posebno RGB DDR4 izdanje modula

Novi Nvidia šampion RTX 4090 stiže 12. oktobra sa cenom od 1.600 dolara

10203
10205
10206
10207
10208
10209