Greška

Došlo je do greške.

Intelovi Sapphire Rapids HEDT i 13th Gen Raptor Lake CPU-i bi mogli doći ranije nego što se očekivalo

24.11.2021 15:02 | 0 Hardver
Intelovi Sapphire Rapids HEDT i 13th Gen Raptor Lake CPU-i bi mogli doći ranije nego što se očekivalo

 

Jedva da smo dočekali izlazak Intelove platforme 12. generacije, a već su se zavrtele glasine o 13. generaciji CPU-a, kodnog naziva Raptor Lake. I to nije sve, jer je poznati tipster @momomo_us, prenosi PCgamer, objavio je datum objavljivanja Intelove nove generacije desktop platforme visoke klase. On tvrdi da će i Raptor Lake i Fishhawk Falls HEDT platforma biti objavljena u trećem kvartalu 2022, što je nešto ranije nego što se očekivalo.

Platforma Fishhawk Falls sa Sapphire Rapids CPU trebalo bi da zameni trenutnu Glacier Falls platformu, koja sadrži Cascade Lake-X CPU i X299 matične ploče. X299 je lansiran sredinom 2017. godine, tako da je već odavno trebalo da bude zamenjen.

Kada se posmatra izolovano, vrhunski 18-jezgarni i9-10980XE je veoma moćan CPU, ali bledi u poređenju sa brojem jezgara i karakteristikama AMD-ovog Threadrippera opsega sa do 64 jezgra. Fishhawk Falls bi trebalo da najavi snažan povratak Intela na HEDT tržište nakon godina dominacije AMD-a. Ima još dosta vremena pre nego što budemo u mogućnosti da potvrdimo specifikacije platforme, ali s obzirom na ono što znamo o predstojećim Xeon CPU-ima, nije teško pretpostaviti da će platforma imati do 56 jezgara, podršku za PCIe 5.0 i 8-kanalnu DDR5 memoriju koja ide uz novi čipset i veoma velikim podnožjem. Verovatno će se i prilično grejati.

 

Povezana vest: Intel je počeo da isporučuje Alder Lake-P proizvođačima laptopova

Raptor Lake je naslednik Alder Lake-a, i očekuje se da će CPU-i 13. generacije biti više osvežavanje nego potpunno nova tehnologija, ali to je za očekivati s obzirom na ogromne promene uvedene sa 12. generacijom. Možete očekivati stvari poput povećanja broja E jezgara i povećanja brzine takta. Očekuje se da će asortiman biti objavljen zajedno sa Z790 matičnim pločama koje mogu imati još i USB 4.0 i bolju podršku za DDR5. Ipak, nemojte prodavati svoj DDR4 komplet. Izgleda da će aktuelne Z690 matične ploče prihvatiti procesore 13. generacije nakon ažuriranja BIOS-a i da će nastaviti da podržavaju DDR4 memoriju.

Do trenutka kada počne treći kvartal 2022. godine, nadamo se da će snabdevanje biti na dobrom putu da se vrati u normalu. Možda bi kraj 2022. mogao biti pravo vreme za nadogradnju. Procesori 13. generacije će se boriti protiv AMD-ovog Zen 4. Takođe, ne zaboravimo sledeću generaciju Nvidia Ada Lovelace i RDNA 3 GPU-a.

Počnite da štedite na vreme, šta drugo da vam kažemo.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Četiri nova telefona opremljena Snapdragon 8 Gen1 i kamerama od 50 MP debitovaće u decembru

Nova funkcija u Chrome Canary web pregledaču vam omogućava da ručno dodate lozinke

10203
10205
10206
10207
10208
10209